Veel Nederlanders hebben deze fout gemaakt en betalen te veel voor energie!

ek1 1jpg

Er zijn leerzame lessen getrokken door veel huishoudens in 2023. Vroegtijdige keuzes voor vaste energiecontracten bleken een dure vergissing te zijn, met extra kosten tot gevolg.

Met de aanzienlijke daling van de energieprijzen na een periode van onzekerheid, ervaren velen nu de impact op hun financiën.

Na bijna een jaar van tariefonzekerheid konden consumenten eindelijk weer hun energieprijzen vastleggen.

Het aantal huishoudens met een vast energiecontract is bijna verdubbeld tot ongeveer 4,3 miljoen in mei, mede dankzij het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Als je zekerheid wilt, kies dan voor een vast contract,” was het advies. De onverwachte trend van dalende energieprijzen, door een milde winter en volledige gasopslagen, heeft velen verrast.

Er is een markante daling in stroomprijzen van ongeveer 34 cent per kilowattuur naar slechts 23 cent, wat neerkomt op een afname van 32%. De kosten van gas zijn relatief stabiel gebleven, rond de 1,15 euro per m3.

Ondanks deze prijsdalingen zijn de bonussen voor het vastzetten van energiecontracten juist toegenomen, met kortingen tot wel 300 euro. Voor huishoudens met zonnepanelen blijft de situatie ingewikkeld vanwege terugleverkosten.

Ewoud van de Kolk van Pricewise en Joris Kerkhof van Independer raden nu aan om de energieprijzen vast te zetten, gezien de onzekerheden in de wereld die de prijzen weer kunnen laten stijgen.

De noodzaak van een goede timing bij het kiezen van energiecontracten is onderstreept voor miljoenen huishoudens.

Om vergissingen te voorkomen, is het van groot belang om de marktontwikkelingen goed in de gaten te houden en advies in te winnen bij vergelijkingssites zoals Independer en Pricewise. Door slimme keuzes te maken, kunnen er aanzienlijke besparingen worden behaald en onnodige kosten worden vermeden.

1. Veel huishoudens hebben een waardevolle les geleerd…
2. Velen merken de gevolgen op financieel gebied.
3. Om vergissingen te voorkomen, is dit van essentieel belang.
4. Door verstandige keuzes te maken, kunnen onnodige kosten worden vermeden.
5. Velen betalen dus aanzienlijk te veel geld.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven