Dit wassen we allemaal in de wasmachine: Iedereen maakt deze twee fouten!

wasm 1jpg

Een punt van discussie onder mensen is de functie van badmatten en badtapijten. De meningen zijn verdeeld: sommigen vinden ze essentieel, anderen vermijden ze liever.

Regelmatig wassen van badmatten en badtapijten is van vitaal belang, maar hoe doe je dat zonder schade aan je wasmachine te veroorzaken?

Vanwege stof, dode huidcellen en haren kunnen badmatten en badtapijten snel vuil worden, vooral in de vochtige omgeving van de badkamer waar schimmelgroei kan plaatsvinden.

Naast hygiëne is regelmatig wassen ook van essentieel belang om problemen zoals voetschimmel te voorkomen.

De meeste badmatten en -tapijten kunnen veilig in de wasmachine worden gewassen. Voordat we daar dieper op ingaan, wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee?

Badtapijten zijn over het algemeen groter en zwaarder, vervaardigd uit synthetische vezels zoals polyacryl of polyester, terwijl badmatten kleiner zijn en meestal van natuurlijke vezels zoals katoen worden gemaakt.

Variaties zijn te vinden in de termen die voor deze badkameraccessoires worden gebruikt.

Twee belangrijke fouten moeten vermeden worden bij het wassen van badmatten en -tapijten. Let allereerst op het maximale gewicht dat de wasmachine aankan.

Badmatten kunnen veel water opnemen en zijn zwaar, wat problemen kan veroorzaken tijdens het centrifugeren bij een te volle wasmachine.

Was matten met rubberen onderkanten altijd op maximaal 40°C om schade aan de wasmachine te voorkomen. Badmatten van puur katoen zonder rubber kunnen daarentegen wel op 60°C gewassen worden.

Controleer altijd de wasinstructies van de fabrikant voordat je je badmat of -tapijt in de wasmachine plaatst.


Door deze handeling kun je mogelijke schade aan je wasmachine voorkomen en zo uiteindelijk geld besparen op eventuele reparaties.


1. Er zijn veel mensen die dit verschil niet herkennen.
2. De kans is groot dat dit nooit bij jou is opgekomen!
3. Ook jij wast dit voorwerp hoogstwaarschijnlijk verkeerd!
4. Nuttige informatie voor wie zuinig is op hun apparaat!
5. Deze twee fouten kunnen je wasmachine beschadigen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven