Ouders voeden hun kind op zonder nadruk op jongen of meisje: ‘Je ziet het niet aan hen’

gnjpg

Er zijn diverse manieren van opvoeden in de wereld van ouderschap, waaronder de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen hiermee:

“Met mijn zus en haar baby liep ik buiten. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was boos.”

”Ze bleef er lang over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en mij is het ook al vaak overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Al voor Lena zwanger was, hadden zij en haar partner besloten om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest doelbewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye draagt geen specifieke roze kleding; Lena koopt voornamelijk kleding in neutrale kleuren van zowel de jongens- als meisjesafdeling.

Van typisch meisjesspeelgoed blijft Skye in het begin weg, maar nu heeft ze zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan.

Hun aanpak laat Skye’s voorkeuren leidend zijn, ongeacht traditionele gendernormen, zoals Lena en haar vriend doen.

Op hun benadering reageert hun omgeving divers, waarbij sommige familieleden en vrienden negatief reageerden op hun keuze voor genderneutraliteit, wat toe te schrijven is aan een generatiekloof volgens Lena.

Hoewel hun benadering in hun directe omgeving inmiddels geaccepteerd is, blijven ze nog regelmatig traditionele gendernormen tegenkomen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels in de kinderopvang.

Volgens Lena en haar vriend passen zij een milde vorm van genderneutrale opvoeding toe, waarbij zij de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’ gebruiken, ondanks de optie voor genderneutrale alternatieven.


In plaats van het geslacht van haar kind geheim te houden, waardeert Lena de keuzes van andere ouders die dat wel doen. Ze blijft bij haar motto: respecteer elkaars beslissingen en leef en laat leven.


1. In tegenstelling tot Lena wil ze vermijden dat mensen het geslacht van haar kind ontdekken.
2. Ze volgen een zachtere benadering van genderneutrale opvoeding…
3. Haar kind’s voorkeuren zijn leidend….
4. Deze beslissing nam ze al tijdens haar zwangerschap….
5. Ze koopt daarom kleding in neutrale kleuren…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven