Meer kinderen hebben geen zwemdiploma: Dit is zorgwekkend!

zwemles 1jpg

Deskundigen waarschuwen dat door de stijgende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma halen.


Ouders kunnen de verhoogde zwemles tarieven vaak niet meer veroorloven, waardoor veel kinderen moeten stoppen met zwemlessen.


Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat de kosten van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.


Sinds 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen, met in sommige gemeenten een stijging tot wel 70 procent.


Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.


De kosten voor een zwemles zijn nu gemiddeld 12 euro, vergeleken met 9 euro in voorgaande jaren. Het behalen van alleen al een A-diploma vereist ongeveer zestig lessen, wat ouders meer dan 700 euro kost.


Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, die sportonderzoek uitvoert, heeft met de NOS besproken dat: “Ouders erkennen de waarde van zwemlessen, maar nemen toch de beslissing om te stoppen.”


De toename van het aantal kinderen zonder zwemdiploma van 6 procent in 2018 naar 13 procent is verontrustend, volgens gegevens van het CBS.


Het is van belang dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen.


De stijging van kosten in zwembaden wordt voornamelijk toegeschreven aan de hogere energietarieven, aangezien het behouden van een warm en schoon zwembad veel geld kost.


In 2022 heeft de overheid zwembaden gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, maar volgens exploitanten lost dit niet alle problemen op. Er zijn ook hogere personeelskosten en een tekort aan badmeesters.


Ouders worden in enkele gemeenten ondersteund door (sport)fondsen om de zwemlessen van hun kinderen geheel of gedeeltelijk te betalen.


Desondanks, heeft niet elke gemeente in Nederland zo’n fonds en maken niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, er gebruik van. Dit baart het Mulier Instituut zorgen:


“Het moet voor gemeenten een prioriteit zijn om armoederegelingen breder toegankelijk te maken zodat de ongelijkheid afneemt. Het zou niet afhankelijk moeten zijn van de locatie waar je woont of je recht hebt op deze regelingen.”


1. Het bedrag voor 1 zwemles is tegenwoordig verrassend hoog!
2. De extreme toename maakt het voor velen onbetaalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Het belang van zwemveiligheid staat buiten kijf, maar is simpelweg onbetaalbaar geworden!
5. De stijging van de prijzen is schokkend.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven