Cash geld beperkt: Deze dingen kun je vanaf 2025 niet meer kopen!

ge 1jpg

Als je plannen hebt om binnenkort je keuken te renoveren of een blinkende nieuwe auto te kopen, moet je je voorbereiden op een verandering in hoe je deze aankopen zult doen.

Vanaf 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen in Nederland sterk beperkt worden. Dit zal een grote impact hebben op personen die gewend zijn contant te betalen voor hun aankopen.

Belangrijke wijzigingen staan op stapel voor grote aankopen vanaf 2025. Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen dan niet langer toegestaan zijn.

Dit betekent dat bijvoorbeeld bij aanschaf van een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken, contante betalingen niet meer mogelijk zijn als het totaalbedrag hoger is dan €3000.

Deze nieuwe regel geldt voor diverse grote aanschaffen, zoals een high-end wasmachine, een kostbare televisie of een geluidssysteem.

Voor dit soort aankopen zul je andere betaalmethoden moeten overwegen, zoals pinnen, online betalingen of financieringsmogelijkheden.

Consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen, zullen een grote impact ondervinden van deze verandering. De overheid wil harder optreden tegen witwassen, wat de reden is voor de nieuwe regel.

Illegaal verkregen geld wordt vaak ‘schoongemaakt’ door grote contante betalingen. Om deze praktijk minder aantrekkelijk te maken, stelt de overheid een limiet in op contante betalingen.

De overheid zet hiermee een belangrijke stap in de strijd tegen financiële criminaliteit, met ook Europese richtlijnen die meespelen.

Niet voldoen aan de Europese richtlijnen kan financiële consequenties hebben voor Nederland, met een risico op het mislopen van tot wel €600 miljoen aan Europese steun.

Het is daarom van groot belang om de regels nauwgezet te volgen en alternatieve betaalmethoden te overwegen voor grote transacties.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Er wordt van consumenten verwacht om goed na te denken over de manier waarop grote aankopen worden afgehandeld.

In plaats van contant geld mee te nemen naar bijvoorbeeld een autodealer, zal men nu moeten kiezen voor andere betalingsmethoden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze verandering kan geïmplementeerd worden door middel van bankoverschrijvingen, pinbetalingen of financieringsmogelijkheden te benutten.

Voor bedrijven betekent deze wijziging dat er aanpassingen nodig zijn. Het is van belang dat zij hun klanten informeren over de nieuwe richtlijnen en voorbereid zijn op de aangepaste betaalmethodes.

Mogelijk zullen bedrijven extra betalingsfaciliteiten moeten aanbieden of zelfs nieuwe betaalmethoden moeten introduceren om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.


In de toekomst zou deze maatregel een stap kunnen betekenen naar een omgeving voor financiën die transparanter en veiliger is.


Door beperkingen op contant geld wordt het voor criminelen moeilijker om grote hoeveelheden illegaal geld te verbergen. Dit kan helpen bij het bevorderen van een eerlijkere en rechtvaardigere economie.


Verder kunnen de voordelen van een overgang naar meer elektronische betalingen gunstig zijn voor consumenten, aangezien betalingen sneller en gemakkelijker worden en het risico op verlies of diefstal van grote sommen geld wordt verminderd.


Daarnaast kan het gemakkelijker worden om je uitgaven bij te houden doordat alles digitaal wordt geregistreerd.


Als je binnenkort van plan bent om grote aankopen te doen, is het slim om vooraf na te denken over de wijze van betalen.


Bespreken met je bank wat de mogelijkheden zijn voor…

Zorg ervoor dat je je financiële situatie goed op orde hebt en overweeg de diverse financieringsopties die ter beschikking staan. Door dit te doen, zal je niet voor verrassingen komen te staan wanneer de nieuwe regels ingaan.


Bedrijven dienen hun klanten tijdig op de hoogte te brengen van aanstaande veranderingen. Door nu al aanpassingen te doen in je betaalprocessen, ben je voorbereid op wat komen gaat. Op die manier kunnen je klanten zonder problemen blijven winkelen.


1. Dit zijn straks artikelen die niet meer met contant geld betaald kunnen worden!
2. Het is nodig om een alternatieve betaalmethode te overwegen voor deze goederen.
3. Denk goed na over hoe je grote aanschaffen gaat financieren!
4. De overheid zet hiermee een belangrijke stap!
5. Het wordt niet langer mogelijk om grote bedragen contant te betalen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven