Veel naaktslakken in je tuin: Zo los je het op!

ns 1jpg

In de tuin zijn er momenteel ongewenst veel naaktslakken te vinden, een probleem voor tuinliefhebbers.

De vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat deze slijmerige bezoekers je tuin links laten liggen. Hier bieden we de oplossing.

De aanwezigheid van veel naaktslakken hangt samen met het voortdurende natte weer op dit moment.

Door het vele regenwater voelen de naaktslakken zich thuis in deze vochtige omstandigheden, en jouw planten zijn een welkome maaltijd voor hen.

Volgens Volkstuinvereniging IJlst is de situatie zorgwekkend: “Ze zijn niet meer alleen in de ochtend actief. De aantallen zijn zo hoog dat ze ook overdag rondkruipen,” zoals de vereniging meldt.

Hoe je echter van deze slakkenplaag af kunt komen, is de grote vraag. Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en tot nu toe geen enkele slak meer gezien. Hoe?

Is dat mogelijk?


Volgens Greutink is haar manier van tuinieren gebaseerd op permacultuur, wat resulteert in minder slakken. Ze zegt: “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”


In ongestoorde grond leven insecten die slakken en hun eitjes kunnen opeten, wat leidt tot minder of zelfs geen slakken.


Vera heeft kikkers en een egel in haar tuin, die ook helpen bij het beheersen van de slakkenpopulatie.


Ze gebruikt organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel om de grond te bedekken, wat een effectieve en betaalbare methode blijkt te zijn.


Greutink legt uit: “Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn, maar je ziet niet meteen resultaat.”

Volgens sommigen wordt het beter met de jaren, wanneer men streeft naar evenwicht zonder de slakken te verwijderen.

Deze benaderingen kunnen helpen om naaktslakken te vermijden in de tuin en tegelijkertijd een harmonieuze omgeving te creëren voor planten en dieren.

1. Stoppen met bepaalde handelingen kan de invasie stoppen.
2. Het aantrekkelijker maken van bepaalde omgevingen kan leiden tot meer naaktslakken.
3. Een eenvoudige, betaalbare aanpak kan effectief zijn.
4. Het kan helpen om het aantal slakken te verminderen.
5. Sommige methoden zijn het proberen waard!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven