Vroeger: Alleen mensen boven de 50 weten wat de docent in de klas deed!

ip 1jpg

Rond de tijd vóór de opkomst van moderne technologie, zou je je kunnen herinneren dat dingen anders waren, vooral voor mensen ouder dan vijftig.

De moderne manier van communiceren via internet en mobiele telefoons staat in schril contrast met hoe het vroeger was. Zelfs reizen naar verre oorden is nu binnen handbereik van velen.

Er is een duidelijke verschuiving te zien in hoe we nu omgaan met gezondheid, diversiteit en het milieu, in vergelijking met het verleden.

In vervlogen dagen, toen iedereen nog naar traditionele schoolbanken ging, had elke student een bepaald voorwerp op zijn of haar bureau liggen.

Dit object diende om schrijfgerei binnen handbereik te houden en was een vast onderdeel van het dagelijkse schoolleven, gebruikt voor aantekeningen en huiswerk.

Nu is het zeldzaam geworden, maar het doet ons denken aan een tijd waarin schrijven met pen en inkt een alledaagse activiteit was in het onderwijs.


In de 19e en vroege 20e eeuw waren inktpotjes een bekend verschijnsel in educatieve omgevingen wereldwijd. Hier zijn enkele interessante feitjes over deze traditionele gewoonte:


Inktpotjes: Deze werden vaak aangeduid als “inktwellen” en waren doorgaans vervaardigd uit glas, keramiek of metaal. Ze pasten precies in een speciale opening van het schooltafeltje.


Mooie schrijfkunst: Het gebruik van inktpotjes moedigde studenten aan om met de hand te schrijven en kalligrafie te beoefenen, aangezien vulpennen de voornaamste schrijfwerktuigen waren.


Inktvlekken: Het gebruik van inktpotjes resulteerde vaak in vlekken op kleding en papier, wat soms problematisch was.


Historisch icoon: Tegenwoordig dienen inktpotjes als een historisch symbool dat ons terugbrengt naar de traditionele schoolsetting en de waarde van geschreven communicatie voor de opkomst van digitale middelen.


1. Mensen boven de vijftig zijn bekend met de situatie in het klaslokaal.
2. Vroeger was dit een vertrouwd beeld in klaslokalen.
3. Tegenwoordig wordt dit zelden gezien.
4. Het was een vast onderdeel voor schoolgaande kinderen.
5. Vroeger had elk leerling dit kleine voorwerp op zijn/haar bureau.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven