Vanaf volgend jaar: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

po 1jpg

Als je van plan bent om binnenkort je keuken te upgraden of een nieuwe auto te kopen, staat je een grote verandering te wachten wat betreft de betalingswijze.

Vanaf komend jaar worden de mogelijkheden om grote bedragen contant te betalen in Nederland sterk beperkt. Dit zal een impact hebben op mensen die gewend zijn om contant te betalen voor hun aankopen.

Belangrijke wijzigingen worden geïmplementeerd met betrekking tot grote aankopen. Betalingen van meer dan €3000 contant zullen niet langer worden geaccepteerd vanaf 2025.

Dit betekent dat bij de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of zelfs een keuken, betalingen met contant geld voor bedragen boven de €3000 niet meer mogelijk zullen zijn.

Deze nieuwe regeling geldt voor diverse grote aankopen, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.

Voor dit soort aankopen zal je moeten kiezen voor alternatieve betaalmethoden zoals pinnen, online betalen of financieringsopties.


Inwerkingtreding van deze nieuwe regel zal influentie hebben op consumenten die gewend zijn hoge bedragen contant te voldoen. Het doel van deze maatregel is om strenger op te treden tegen witwassen.


Veelal worden grote contante betalingen ingezet om illegaal verkregen geld te “reinigen”. Door een limiet te introduceren voor contante betalingen, beoogt de overheid deze praktijk minder aanlokkelijk te maken.


Dit symboliseert een significante stap van de overheid in de strijd tegen financiële criminaliteit. Er is tevens een Europese dimensie die meespeelt naast de nationale maatregelen.


Zou Nederland de Europese richtlijnen niet naleven, zijn er mogelijke financiële gevolgen. Het risico bestaat dat het land tot €600 miljoen aan Europese steun misloopt.


Dit benadrukt het belang van strikte naleving van de voorschriften en het omarmen van alternatieve betaalmethoden voor substantiële aankopen.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Er wordt van consumenten verwacht dat zij hun betalingsgewoonten heroverwegen vanwege recente ontwikkelingen.

De manier waarop grote aankopen worden betaald, zal mogelijk moeten veranderen, zoals de traditionele methode van contant betalen bij een autodealer.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Nieuwe betaalopties zoals bankoverschrijvingen, pinbetalingen en financieringsmogelijkheden kunnen hiervoor een oplossing bieden.

Voor bedrijven is het ook van belang om hun klanten op de hoogte te brengen van nieuwe betaalregels en hen te begeleiden bij de overgang naar alternatieve betaalmethoden.

Dit kan inhouden dat zij hun betalingsinfrastructuur moeten verbeteren voor meer pinmogelijkheden of zelfs innovatieve betaalmethoden moeten introduceren om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

Op de lange termijn kan dit leiden tot een meer efficiënt en veelzijdig betaallandschap waar zowel consumenten als bedrijven van zullen profiteren.

Een belangrijke stap naar een meer transparante en veilige financiële omgeving kan zijn om het gebruik van contant geld te beperken. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijkere en rechtvaardigere economie.

Bovendien kunnen de voordelen van de overgang naar meer elektronische betalingen zich uiten voor consumenten: “Betalingen worden sneller en gemakkelijker, en je loopt minder risico om grote sommen geld kwijt te raken of dat ze gestolen worden.”

Daarnaast wordt gedacht dat het bijhouden van uitgaven eenvoudiger kan worden doordat alles digitaal wordt vastgelegd.

Indien er plannen zijn voor grote aankopen in de nabije toekomst, is het verstandig om alvast na te denken over de betaalwijze.

Het wordt aangeraden om met de bank te overleggen over de mogelijkheden voor grote betalingen en om de verschillende financieringsopties te verkennen die beschikbaar zijn, om verrassingen te voorkomen wanneer de nieuwe regels van kracht worden.

Nu is het van belang voor bedrijven om hun klanten tijdig op de hoogte te stellen van komende veranderingen. Door alvast aanpassingen te doen in de betaalprocessen, ben je goed voorbereid op wat komen gaat en kunnen klanten moeiteloos hun aankopen blijven doen.

Ben je voornemens om op korte termijn je keuken te vernieuwen of een glanzende nieuwe auto aan te schaffen? Maak je klaar…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven