Het wordt weer kouder: Controleer dit voordat je de verwarming aanzet!

cv 1jpg

De zomer is voorbij en het warme weer maakt plaats voor lagere temperaturen en meer regen, het seizoen van de herfst is aangebroken.

Met de afname van de temperaturen zetten velen van ons de verwarming weer aan. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden voor een veilige en efficiënte verwarming van je huis.

Na een periode van inactiviteit kan het voorkomen dat radiatoren gedeeltelijk warm worden of ongebruikelijke geluiden produceren.

Dit wijst vaak op luchtbellen in de verwarmingsleidingen en radiatoren, wat de efficiëntie van de verwarming kan verminderen.

Om dit op te lossen, is het nodig om het verwarmingssysteem te ontluchten en indien nodig bij te vullen met water.

In dit artikel begeleiden we je door het proces, beginnend met het opwarmen van het water en de lucht in de leidingen, en eindigend met het controleren van de waterdruk van je cv-ketel.

Zorg ervoor dat je radiatoren optimaal functioneren voor de koudere maanden door de stappen nauwkeurig te volgen.

Essentieel voor gebruikers van een haard of kachel is de aandacht voor schoorsteenveiligheid, vooral in de periodes rond oktober en maart vanwege het verhoogde risico op schoorsteenbranden.

Verminder de kans op brand door je schoorsteen op blokkades zoals vogelnesten te controleren en regelmatig schoon te maken.

Opnieuw inschakelen van de verwarming brengt het risico van koolstofmonoxidevergiftiging met zich mee. Omdat koolstofmonoxide (CO) geurloos en onzichtbaar is, is bewustzijn van symptomen en preventieve maatregelen zoals goede ventilatie en regelmatige controles van je verwarmingssysteem essentieel.

Nu de dagen korter worden en de herfst nadert, is het van belang zowel te genieten van de warmte thuis als aandacht te besteden aan de

Om de veiligheid te waarborgen, zijn er bepaalde veiligheidsmaatregelen nodig.


Zorg ervoor dat je verwarmingsinstallatie, schoorsteen en ventilatie regelmatig worden onderhouden, zodat je zorgeloos kunt genieten van de aankomende gezellige dagen.


1. Het optimaliseren van de werking van de radiatoren voor de koudere maanden is cruciaal.
2. Hier volgen enkele belangrijke overwegingen!
3. Voordat je de kachel aansteekt, controleer eerst deze zaken!
4. Essentiële stappen voor het volledig benutten van de warmte!
5. Enkele belangrijke controles die je eerst moet uitvoeren!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven