Deze wasroutine gebruikt iedereen: Experts waarschuwen ervoor!

wasmjpg

Als het gaat om de was doen, is het niet altijd de favoriete bezigheid van iedereen. Soms moet je die stapel wasgoed echter wel onder handen nemen, zelfs als je liever iets anders zou doen in het weekend.

Heb je er ooit bij stilgestaan dat de was doen een vorm van zelfzorg kan zijn? Ook al lijkt het verleidelijk om het snelwasprogramma van 15 minuten te gebruiken, is het eigenlijk niet zo eenvoudig als het lijkt.

Volgens sommige experts is het zelfs geen goed idee. Waarom niet? Laten we dat eens nader bekijken. Het snelwasprogramma is handig voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Maar als je kleding hebt met vlekken van bijvoorbeeld wijn of olie, is dit programma niet effectief. Het kan werken voor licht vervuilde kleding, maar qua energiebesparing schiet het te kort.

Zelfs al duurt dit programma maar kort, de machine moet in die tijd veel energie verbruiken, wat op de lange termijn leidt tot een hoger energieverbruik.

Dit resulteert dus niet in besparingen en is ook niet gunstig voor het milieu. Vergeet ook niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.

Wanneer je snel wil wassen omdat je weinig tijd hebt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je kleding. Gelukkig bieden moderne wasmachines de mogelijkheid om het wasprogramma zo in te stellen dat het start op een door jou gekozen tijdstip.

Je kan bijvoorbeeld instellen dat de was klaar is zodra je thuis komt van je werk. Vul de trommel met kleding, wasmiddel en eventueel wasverzachter, kies het juiste programma en stel de gewenste starttijd in. Zo kan je dag efficiënter en makkelijker verlopen.

Als je een ouder model wasmachine hebt, overweeg dan om te investeren in een nieuwer model. Nieuwere wasmachines zijn vaak efficiënter en verbruiken minder water en energie. Als je energie wil besparen met je huidige wasmachine, sla dan het voorwasprogramma over.

Voor kleding die niet erg vuil is, is het beter om te wassen op 30 of 40 graden. Echter, onthoud dat dit niet effectief zal zijn voor kleding met hardnekkige vlekken zoals wijnvlekken!

1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven