Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Er bestaan vele regels in Nederland waar we ons als burgers aan moeten houden. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere je misschien doen verbazen.

In enkele gemeenten is het strikt verboden om je auto op je eigen oprit te wassen.

Op een zonnige dag pakken velen een emmer water en een spons om hun auto op te frissen terwijl ze genieten van wat muziek.

Vaak wordt er niet bij stilgestaan of dit eigenlijk wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe het zit met deze regels.

Volgens de ANWB wordt deze regelgeving niet op nationaal niveau vastgesteld omdat de straten onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.

Niet elke gemeente hanteert dezelfde regels, zoals eerder gezien bij stoepkrijten. Dus, in sommige gemeenten is het niet toegestaan je auto op je oprit of op straat te wassen.

Om te ontdekken of dit is toegestaan in jouw woonplaats, moet je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) raadplegen, beschikbaar op de website van je gemeente.

Waarom zou een gemeente dan het wassen van een auto op straat verbieden? Het vuil en de schoonmaakmiddelen van je auto komen namelijk in het riool terecht, wat schadelijk is voor het milieu.

Sommige gemeenten hebben aparte rioleringsstelsels. Het afvalwater van huishoudens gaat naar een zuiveringsinstallatie, terwijl het regenwater op straat direct in de natuur belandt. Als je je auto wast, komt dit vervuilde water ongezuiverd in de natuur terecht.

Dit is schadelijk en daarom hanteren gemeenten die het wassen van auto’s op straat verbieden vaak een aanzienlijke boete.

Dus, of je nu je auto op je oprit of op straat wast, in gemeenten waar dit niet is toegestaan, riskeer je een boete tot wel 440 euro.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven