Er is een opvallende trend gaande in 2024: steeds minder mensen betalen contant of halen geld uit de automaat.
Betalingen met pinpassen of smartphones zijn nu populairder. Wat veel mensen echter niet weten, is dat banken aardig wat verdienen aan geldopnames.
Onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland onthult dat slechts 20 procent van alle betalingen nog contant gebeurt. De overige 80 procent verloopt digitaal.
Dit is ook banken niet ontgaan. Het valt misschien op dat banken kosten in rekening brengen voor het storten van contant geld. Voorheen was geld opnemen kosteloos, maar dat is nu anders.
Er gelden verschillende regels bij diverse banken. Bij ABN AMRO kun je bijvoorbeeld tot 17.500 euro per jaar gratis opnemen. Daarna kost het vijf euro per opname plus 0,5 procent van het opnamebedrag.
Bij de Rabobank kun je enkel gratis opnemen bij een geldmaat; elders kost het 0,75 cent per transactie. ING-klanten betalen niets voor contante opnames met het Oranjepakket, maar bij bepaalde kortingspakketten geldt een toeslag van 0,80 eurocent per opname.
SNS Bank, ASN Bank en Regiobank brengen momenteel geen kosten in rekening voor geldopnames, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen.
Het beleid van banken wordt regelmatig aangepast, dus het is verstandig om op de hoogte te blijven van de voorwaarden die gelden bij jouw bank.
1. Elke bank hanteert unieke regels.
2. Dit zijn de kosten voor het opnemen van geld:
3. Op dit moment worden er geen kosten in rekening gebracht voor geldopnames door deze banken…
4. Bij deze bank is gratis opnemen alleen mogelijk bij een geldautomaat.
5. De kosten voor transacties kunnen hoog oplopen!