Belangrijk nieuws: Vanaf 1 juli zijn deze dieren niet meer toegestaan als huisdier!

kn 1jpg

Er komt binnenkort een nieuwe wet die het houden van huisdieren reguleert. Het doel is om het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli dit jaar wordt de ‘positieflijst’ van kracht. Hierop staan dertig huisdieren die nog wel toegestaan zijn.

Deze lijst is opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek. Het is bedoeld om discussies over geschikte huisdieren voor huiselijke omgevingen te beëindigen.

Op de lijst van dieren die niet als huisdier mogen worden gehouden, staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook mogen stokstaartjes, egels en chinchillas niet meer als huisdier gehouden worden.

Tineke Kramer, dierenarts en viroloog die betrokken was bij het opstellen van de lijst, benadrukt de wetenschappelijke basis van het rapport.

Niet alle eigenaren zijn blij met deze veranderingen. Een van hen zegt: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

In reactie op de positieflijst, benadrukt Stichting AAP de onvoorspelbaarheid van bepaalde diersoorten zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier ter discussie staat.

Hierboven is de positieflijst zichtbaar, met daarop alle dieren die wel toegestaan zijn als huisdier.

1. Deze lijst is bedoeld om elke discussie te beëindigen.
2. Houd deze dieren niet meer als huisdier.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor thuis!
4. Niet alle eigenaren zijn het eens met deze nieuwe wetgeving.
5. Sommige mensen zullen blij zijn, anderen niet…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven