Een beloning van 5000 euro voor mensen die een grote sociale huurwoning ruilen voor een kleinere!

vdjpg

Vanaf september kunnen Utrechtse huurders een subsidie van 5000 euro krijgen wanneer zij ervoor kiezen om een grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook in andere gemeenten en provincies worden geïntroduceerd. Het idee hierachter is dat een doorstromer meerdere nieuwe woningen beschikbaar stelt, in tegenstelling tot starters.

De verschillende verhuissubsidies, onder andere bekend als verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, worden geïmplementeerd om de doorstroom op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit budget is bedoeld om meer dan 80 huishoudens een subsidie te geven van 3000 tot 5000 euro wanneer zij besluiten om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Diverse gemeenten, waaronder Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben

Er zijn vergelijkbare regelingen beschikbaar.


Een voorbeeld in Amsterdam is dat een huurder tot 6200 euro kan verdienen door een woning met zeven kamers of meer achter te laten, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.


152 mensen maakten in 2022 in Amsterdam gebruik van een doorstroomregeling, wat resulteerde in veel nieuwe beschikbare huurwoningen.


In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met ten minste drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

65-plussers in Zaanstad ontvangen 1000 euro subsidie als ze een meergezinswoning verlaten voor een seniorenappartement.


Deze regelingen zijn bedoeld om doorstromers aan te moedigen hun oude woning vrij te maken voor andere woningzoekenden, wat een keten van verhuizingen veroorzaakt.


In Amersfoort zorgde een soortgelijke subsidie voor 100 extra verhuizingen en 75 deelnemers aan de regeling, zoals bleek uit een evaluatie.


In Gelderland hebben zes verhuiscoaches met succes de subsidie gepromoot, waardoor 840 mensen er gebruik van maakten, wat resulteerde in 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.


Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO is het belangrijk dat gemeenten zich richten op ‘Empty nesters’, mensen die kamers over hebben omdat hun kinderen niet meer thuis wonen.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Door deze doelgroep kleiner te laten wonen, kunnen er vele woningen beschikbaar komen zonder grootschalige nieuwbouwprojecten.


“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” schrijft Hoetjes.


“Wanneer een klein deel van deze doelgroep verleid wordt, zal dit een impact hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Utrechtse huurders kunnen vanaf september een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven