Beloning van 5000 euro voor mensen die grote sociale huurwoning inruilen voor kleinere woning!

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een beloning van 5000 euro krijgen als zij besluiten om een grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Dit initiatief zal ook in andere gemeenten en provincies worden geïntroduceerd, omdat het uitruilen van een grote woning doorstroming stimuleert, in tegenstelling tot woningzoekenden die net beginnen.

De verschillende benamingen voor deze subsidies zijn: verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, en hebben als doel om de doorstroming op de (huur)woningmarkt te verbeteren.

De gemeente Utrecht heeft aangegeven dat er 250.000 euro beschikbaar is gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit budget is bedoeld om meer dan 80 huishoudens een subsidie te bieden tussen 3000 en 5000 euro als zij besluiten hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Vergelijkbare regelingen zijn ook van toepassing in gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam.


In het geval van Amsterdam kan bijvoorbeeld een huurder tot 6200 euro verdienen als hij een woning met zeven kamers of meer achterlaat, en 4000 euro bij een vierkamerwoning.


In 2022 hebben 152 mensen in Amsterdam gebruik gemaakt van een doorstroomregeling, wat resulteerde in veel nieuwe beschikbare huurwoningen.


In Gelderland hebben senioren van 55 jaar en ouder recht op een subsidie van 2000 euro als ze een woning met ten minste drie slaapkamers ruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad kunnen 65-plussers 1000 euro subsidie ontvangen als ze een meergezinswoning inruilen voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn ontworpen op basis van het idee dat doorstromers hun oude woning beschikbaar maken voor andere woningzoekenden, wat een reeks verhuizingen op gang brengt.

In Amersfoort zorgde een vergelijkbare subsidie voor 100 extra verhuizingen en 75 mensen die van de regeling profiteerden.

Zes verhuiscoaches in Gelderland hebben actief de subsidie gepromoot, waardoor 840 mensen van de vergoeding hebben geprofiteerd en er 1680 vrijgekomen woningen waren voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO zou de focus van gemeenten moeten liggen op ‘Empty nesters’, mensen met kinderen die het huis uit zijn en daardoor kamers over hebben in hun huidige woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, ontstaat er een groot aanbod aan woningen zonder dat er grote nieuwbouwprojecten nodig zijn.

“Circa 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” aldus Hoetjes.


“Er hoeft maar een klein deel van deze doelgroep verleid te worden om een groot effect te hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn. 2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen 3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar 4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen 5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven