Bioloog verwacht veel muggen deze zomer: ‘Houd er serieus rekening mee’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, een bioloog en expert op het gebied van insecten, wijst op de mogelijkheid van een buitensporige muggenplaag die deze zomer voor veel overlast kan zorgen.


Volgens Van Vliet moeten we serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen muggen, die veroorzaakt worden door de weersomstandigheden van de voorbije periode.


Door de ongewoon warme perioden en overvloedige regenval zijn muggen vroegtijdig uit hun winterslaap ontwaakt en hebben ze zich snel voortgeplant.


Van Vliet constateert: “Tot nu toe heeft de mug een uitstekend jaar achter de rug,” wijzend op de actieve eerste generatie muggen in dit ongebruikelijke seizoen, wat weinig goeds voorspelt voor de rest van de zomer.


Van Vliet benadrukt dat er slechts één hoop is om de muggenpopulatie onder controle te houden: een langdurige droogteperiode in het voorjaar.


Op dit moment ziet het daar echter niet naar uit, dus we zullen waarschijnlijk een zomer vol muggen beleven,” voorspelt Van Vliet. Gelukkig is het niet nodig om de hele zomer binnen door te brengen.


In de aanpak van overlast kunnen we bepaalde maatregelen nemen, zoals het verwijderen van waterbakjes in de tuin, waar muggen broeden.


“Het regelmatig legen van mogelijke broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers helpt om de ontwikkeling van muggenlarven tot volwassen muggen te voorkomen. Op deze manier wordt de levenscyclus van de mug onderbroken.”


Van Vliet deelt zijn verbazing toen hij ontdekte dat in een pot in zijn tuin wel tot 2.000 muggenlarven per liter water aanwezig waren.


1. Dit zou wel eens een horrorzomer kunnen gaan worden.
2. De bioloog voorspelt helaas weinig goeds.
3. Er zijn stappen die we kunnen nemen om overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog stevenen we af op een zomer met heel veel muggen.
5. Van dit nieuws wordt je nou niet bepaald vrolijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven