Duizenden boetes verstuurd: Zo kom je erachter of jouw boete onterecht is!

cam 1jpg

Ervaringen met het ontvangen van onterechte boetes zijn helaas niet onbekend bij velen. Heb jij ooit daadwerkelijk bezwaar gemaakt tegen een boete?


Uit onderzoek dat is uitgevoerd door het tv-programma Kassa blijkt dat een aanzienlijk aantal bestuurders in Nederland onterechte parkeerboetes ontvangt.


Kassa’s onderzoek onthult dat lokale overheden vaak fouten maken. Zo ontving Rotterdam in 2023 maar liefst 100.000 bezwaarschriften, waarvan 75% gegrond werd verklaard.

Uit een recent rapport blijkt dat er mogelijk minstens 75.000 foutieve boetes zijn uitgedeeld, wat suggereert dat deze onterecht waren. Soortgelijke problemen zijn ook gemeld in andere steden.


Zo werden er in Amsterdam vorig jaar 95.000 bezwaren tegen parkeerboetes ingediend, waarbij 64% van de bezwaarmakers gelijk kreeg.


In Den Haag zijn meer dan 50.000 bezwaren ontvangen, waarvan 43% gegrond bleek te zijn.


Vergelijkbare problemen doen zich voor in verschillende steden in Nederland, van Zwolle tot Breda, Zaanstad, Almere en Alphen aan de Rijn.


Het programma Kassa wijst op scanauto’s als een belangrijke bron van de fouten die gemaakt worden.


Personen met een parkeervergunning ontvangen soms onterecht boetes, en ook tijdens laad- en losmomenten kunnen kentekens onjuist geregistreerd worden als overtredingen.


Als je in een van de genoemde steden woont, is de kans dus meer dan 50% dat je in het gelijk wordt gesteld als je een parkeerboete ontvangt.


Daarom is het verstandig om gedegen onderzoek te doen, vooral nu de kosten voor bekeuringen zijn gestegen. De procedure hiervoor staat vermeld op de boete zelf.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven