Bijna iedereen doet het verkeerd: Zo vries je brood het beste in!

brojpg

De kunst van het behouden van de versheid en knapperigheid van versgebakken brood is cruciaal.

Als je te veel brood hebt gekocht, hoef je het niet weg te gooien – invriezen is een slimme optie om verspilling te voorkomen.

De keuze tussen het invriezen van een heel brood of plakjes hangt af van je behoeften; plakjes zijn handiger voor individuele porties, maar een heel brood behoudt beter zijn vocht. Onthoud: hoe verser het brood bij het invriezen, hoe lekkerder het zal zijn bij het ontdooien.

Om vriesbrand en uitdroging te voorkomen, is luchtdichte verpakking essentieel voor langdurige versheid in de vriezer.

Diepvrieszakjes of plastic zakken kunnen hiervoor worden gebruikt; zorg ervoor dat je de lucht eruit drukt voordat je ze afsluit. Ook glazen of roestvrijstalen containers zijn goede opties.

Voor de milieubewuste consument zijn bijenwasdoeken of stoffen zakken een uitstekend alternatief.

“Juiste keuze! Het bewaren van brood in papieren zakken is niet ideaal omdat het de versheid maar kort vasthoudt. Om brood in de vriezer te bewaren, hier zijn de aanbevolen tijden:
– Heel brood: 4-6 maanden
– Plakjes brood: 1-3 maanden
– Kleine broodjes: 2-4 maanden.
Vergeet niet om de invriesdatum op het brood te noteren, zodat je het op tijd kunt consumeren. Voor het ontdooien van brood, laat het rustig ontdooien op een rooster bij kamertemperatuur, bij voorkeur gedurende een nacht. Een katoenen zak of theedoek kan eventueel het overtollige vocht absorberen, maar is niet altijd noodzakelijk. Gebruik geen papieren zakken, omdat deze aan het brood kunnen plakken. Een handige tip: plakjes brood kunnen direct in de broodrooster voor een snellere ontdooiing, of gebruik de magnetron. Na het ontdooien, het brood kort opwarmen in de oven om het weer knapperig te maken. Zo behoudt het de versgebakken smaak. En onthoud de wijze woorden: ‘De kans is heel groot dat jij het ook fout doet! We doen het allemaal verkeerd! Grote kans dat jij het ook al je hele leven fout doet. Klinkt heel logisch maar nooit aan gedacht! Op deze manier blijft de kwaliteit van het brood perfect!'”

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven