Chantal Janzen scoort geen punten: ‘De kijkers trappen daar niet meer in’

jan6jpg

Er zijn zorgen ontstaan binnen de zender RTL 4 vanwege de daling in kijkcijfers van Chantal Janzen’s programma “De Piano”.

Na een begin met 884 duizend kijkers, daalde dit aantal naar 597 duizend in de tweede aflevering, om vervolgens verder te zakken naar 446 duizend bij de laatste uitzending.

Chantal Janzen staat normaal gesproken garant voor sterke kijkcijfers, dus deze terugval is opmerkelijk.

Kijkcijferexpert Tina Nijkamp beschrijft deze trend als een behoorlijke glijbaan naar beneden op de kijkcijferladder.

Op haar mediakanaal analyseert ze de verminderde populariteit van “De Piano”, dat nu slechts een 21e plek in de kijkcijfer top 25 inneemt.

De teleurstellende resultaten worden verder benadrukt bij het vergelijken met andere programma’s in dezelfde periode.

“De Slechtste Chauffeur van Nederland” op RTL 5 deed het bijvoorbeeld beter met 511 duizend kijkers en een marktaandeel van 19,9 procent binnen de commerciële doelgroep van 25 tot 54 jaar.

Zelfs RTL 7, NPO 1 en SBS 6 behaalden hogere kijkcijfers tijdens hetzelfde uitzendslot. Nijkamp wijst ook op de ontvangen kritiek op “De Piano”.

In haar podcast ‘Tina’s TV Update’ legt ze uit dat er veel commentaar is op het programma, vooral gericht op de authenticiteit en het hergebruik van talenten.

“Er is veel commentaar op geweest, dat het nep is en dat er heel veel kandidaten zijn die al in andere talentenjachten hebben gezeten, maar dan doen ze alsof het spontaan is. De kijkers trappen daar niet meer in,” zegt Nijkamp.

Met nog drie afleveringen te gaan, blijft de toekomst van “De Piano” onzeker. Ondanks de hoop op herstel van de kijkcijfers, wijst de huidige trend erop dat het programma mogelijk niet succesvol zal zijn.

Volhardt lang tijdens de testperiode.

Gezien als een “megaflop” volgens sommigen, wat ongewoon is voor zowel Chantal Janzen als RTL 4, die doorgaans succesvolle tv-concepten produceren.

Deze tegenvaller kan nuttige lessen opleveren voor toekomstige projecten van zowel de zender als de presentatrice.

De komende weken zullen cruciaal zijn om te zien of “De Piano” zich enigszins kan herstellen of definitief een plek krijgt in de lijst van geflopte Nederlandse tv-programma’s.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven