Waarom chips minder goed smaakt: ‘Balen dat dit niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

Er is een opvallende observatie gemaakt door veel mensen: chips lijken tegenwoordig niet meer zo lekker te smaken als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears hebben allemaal een verandering ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar, wat is er aan de hand? ‘De Snackspert’, een bekende expert op het gebied van snacks in Nederland, onthult het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik gevonden wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, die beter bekend staat als ‘De Snackspert’.

In zijn video legt hij uit waarom veel chips in zijn ogen minder smaakvol zijn geworden. Wat is de reden? De hoeveelheid zout die tegenwoordig door fabrikanten in hun chips wordt verwerkt.

Bosman wijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem nader wordt toegelicht. Fabrikanten hebben namelijk aanzienlijk minder zout in hun producten verwerkt.

We hebben eerder al besproken waarom het moeilijk is om te stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je nu gemerkt dat de chips minder zoutig smaken, en dat klopt.

Volgens de Snackspert zijn de veranderingen in zoutniveaus in snacks zoals Hamka’s, Pombears en Doritos de afgelopen tijd een reden tot boosheid.

De Snackspert wijst op de plannen van Lay’s om het zoutgehalte te verminderen vanwege zorgen over de inname van zout. “Wij voelen ons verplicht om hieraan bij te dragen,” aldus de Snackspert.

“In 2024 zullen we ons zoutgehalte met minstens 25% verlagen ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de vertrouwde smaak,” verklaart Lay’s.

Bosman uit zijn twijfels over de impact op de smaak bij deze zoutverlaging. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze veranderingen gelden voor alle chipsmerken van het moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en Popworks.

“Het is opvallend dat er minder zout in de chips zit en dit heeft invloed op de smaak. Het zou eerlijker zijn geweest als dit duidelijk gecommuniceerd was,” zei de persoon.

”Het zou transparanter zijn om simpelweg op de verpakking te vermelden dat er minder zout is toegevoegd vanwege gezondheidsredenen,” luidde het advies van de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt dit niet gewoon duidelijk op de verpakking vermeld?
2. Het viel mij ook al op dat de smaak anders was, nu begrijp ik waarom!
3. Het is teleurstellend dat hier niet openlijk over gecommuniceerd wordt.
4. Op deze manier lijkt het alsof we misleid worden.
5. Het verklaart waarom de chips iets flauwer smaakt!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven