Let op: Deze 7 tekenen kunnen op diabetes wijzen!

diaba 1jpg

Volgens Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, is er een dringende waarschuwing: “Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af.”

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar momenteel prediabetes heeft.

Deze voorfase van diabetes type 2 veroorzaakt ongemerkt al schade aan het lichaam. Ontdek hoe diabetes type 2 herkend kan worden.

Het Diabetes Fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes, inclusief een risicotest. Eerder heeft Metro al bericht over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, een stijging van 1,1 miljoen in 2018. Daarnaast zijn er nu 1,1 miljoen mensen met diabetes.

En dit aantal blijft stijgen. Bijna duizend mensen krijgen elke week de diagnose diabetes type 2,” aldus Kinderartsen zien ook steeds vaker kinderen en jongeren met de ziekte of in de voorfase.

Volgens Halbertsma is er een alarmerend hoog aantal mensen met een hoog risico op diabetes. Ze zegt: “We zitten in een diabetescrisis. De Maastrichtse studie heeft een deel van de bevolking in Zuid-Limburg tien jaar lang gevolgd.”

Halbertsma concludeert: “Uit het onderzoek blijkt dat binnen acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt. Dat zijn alleen al in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 75 jaar ongeveer 200.000 mensen.”

Op latere leeftijd kan diabetes type 2 zich ontwikkelen, terwijl diabetes type 1 aangeboren is.

Thuisarts legt uit dat diabetes ontstaat door te veel suiker in het bloed, omdat de cellen niet goed reageren op insuline – het hormoon dat suiker van het bloed naar de cellen transporteert. Diabetes type 2 kan lang onopgemerkt blijven, zonder symptomen. Enkele mogelijke symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Aanhoudend hoge bloedsuikers, onbehandeld, kunnen schade aanrichten, met mogelijke gevolgen als slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en langdurig niet-genezende wondjes. Als je deze symptomen herkent, raadpleeg dan een arts.


Inzet Diabetes Fonds voor diabetes type 2 risicotest. Niet iedereen zich bewust van hun risico.


Lange tijd onopgemerkt blijven is veel voorkomend. Vaak gedacht dat men gezond genoeg eet of te jong is. “Belangrijk om je risico te kennen, lang voordat je gediagnosticeerd wordt.”


“Op tijd actie ondernemen kan schade beperken en mogelijk ziekte voorkomen,” verklaart het fonds.


Organisatie betoogt dat het zeker niet “perfect mogelijk is om te leven” met diabetes, ondanks gangbare beweringen. “Verhoogd risico op medische problemen zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en oogkwalen,” meldt Halbertsma.


1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven