Emma heeft eindelijk een woord gevonden voor hoe ze zich voelde: ‘abroseksueel’.

WhatsApp Image 2024 09 17 at 082916jpeg

Emma Flint (32) heeft onlangs haar ervaring gedeeld over het ontdekken van haar abroseksualiteit, een identiteit die ze pas op haar 30e volledig omarmde.

In een openhartig verhaal deelt ze over de uitdagende reacties die ze kreeg van vrienden en hoe dat haar leven veranderde.

Abroseksualiteit, een relatief onbekende seksuele identiteit die fluctueert en verandert, was voor Emma lange tijd onbekend terrein.

Het ontdekken bracht haar helderheid, maar ook pijnlijke reacties van haar omgeving. Toen ze voor het eerst vertelde over haar abroseksualiteit, werd ze geconfronteerd met onbegrip.

Herhaalt ze: “Heb je al een beslissing genomen? Is het überhaupt een label? Ik sta achter je, hoewel het niet overtuigend klinkt,” deelt ze mee.

Zelfs al beweerden haar vrienden haar te steunen, ervaarde ze de reacties als afwijzing. Dit resulteerde in het beëindigen van vriendschappen, wat Emma inspireerde om vast te houden aan haar ware identiteit, ongeacht de consequentie dat bepaalde personen uit haar leven zouden verdwijnen.

Terwijl Emma in de jaren negentig opgroeide, bestonden termen zoals homo, lesbisch en hetero, maar alles daarbuiten werd zelden serieus genomen.

Het feit dat seksualiteit een vloeibaar begrip kan zijn, was destijds bijna taboe. Pas toen ze op Instagram een post van LGBTQ+-activist Zoe Stoller tegenkwam, ontdekte ze dat er een term was die haar gevoelens perfectly weerspiegelde.

Een persoon die haar belevenissen beschreef, sprak over abroseksualiteit.

“Die ervaring voelde als een licht dat aanging,” vertelde Emma. “Eindelijk had ik een woord voor wat ik al jaren voelde.”

Abroseksualiteit impliceert dat iemands seksuele identiteit kan fluctueren. Voor Emma betekende dit dat ze soms meer aangetrokken voelde tot vrouwen en andere keren meer tot mannen.

Dit bracht vaak verwarring met zich mee, niet alleen voor haar maar ook voor haar vrienden. “Je beweerde vorige week nog dat je lesbisch was. Hoe kan dat nu plotseling anders zijn?”

De reacties vol onbegrip bezorgden Emma vaak gevoelens van onzekerheid over haar identiteit. Ze beschuldigde zichzelf ervan niet vastberaden genoeg te zijn en twijfelde aan haar eigen gevoelens.


Na de ontdekking van abroseksualiteit, kon ze zichzelf beter accepteren en begrijpen dat haar gevoelens legitiem waren.


Ondanks de groeiende acceptatie van diverse seksuele identiteiten in de samenleving, bestaat er nog steeds veel onbegrip over begrippen zoals abroseksualiteit.


Emma vertelt dat mensen haar vaak vragen waarom ze niet simpelweg biseksueel kan zijn. “Sommige mensen dringen erop aan dat ik een vast label kies om hun comfort niet te verstoren.”


Zij benadrukt dat haar variabele seksuele voorkeur geen impact heeft op haar romantische relaties. “Voor mij draait het om de persoon, niet hun geslacht,” verklaart ze.


Ervaar moeilijkheid in herhaaldelijk moeten uitleggen en verdedigen van een identiteit, vooral wanneer diversiteit van denken niet wordt gestimuleerd.


Ondanks obstakels, vastberadenheid om verhaal te delen en eigen positie te versterken. Optimisme behouden omtrent begrip en acceptatie.


Boodschap over seksualiteit zonder hokjesgeest en pleidooi voor ruimdenkendheid en authentiek zijn.


1. Benadrukt ruimte geven aan individuele identiteit.
2. Vasthouden aan zelfvertegenwoordiging.
3. Weigert fixatie op labels.
4. Confrontatie met onbegrip: ‘Wat heeft dit veranderd?’
5. Verwarring bij bekenden door veranderingen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven