Guido (66) uit België en zijn vrouw Trees (66) hebben wekelijks een ruim budget voor huishoudelijke uitgaven. Het paar geeft wekelijks zo’n 562 euro uit.
Hun voorkeur gaat uit naar gezond eten en daarom gaan ze zelden naar de supermarkt. “Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
“We kopen onze voeding lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik ben duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van Food Winners.”
“Wij moedigen gezinnen aan om geen voedsel weg te gooien. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun aankopen gewoon weggooien? Dat is veel.”
“Mensen die weten hoeveel wij wekelijks besteden aan eten, denken vaak dat het veel is. Ik kan je verzekeren dat er niets verdwijnt in de prullenbak.”
Elke week bezoeken ze verschillende winkels, omdat ze vooral van seizoensgebonden voedsel houden.
“Bij een bio-boer kopen we zeer malse en sappige groenten. In supermarkten zijn ze doorgaans tien dagen eerder geoogst, wat ze vezelig en hard maakt.”
“Ons brood halen we uitsluitend bij een bakker die het vers bakt. Vis kopen we bij een visboer en vlees bij een slager.”
Guido hecht enorm veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. “Er komt geen enkel product van lage kwaliteit ons huis binnen, zelfs geen conservenblik. Alles wat wij aanschaffen is buitengewoon vers.”
“Momenteel volg ik een cursus wildplukken, waardoor ik vlierbloesemsiroop kan bereiden en ook planten zoals kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem kan verzamelen.”
“Deze planten gebruik ik graag voor thee of als smaakmakers in gerechten. In onze tuin hebben we ook zo’n twintig verschillende verse kruiden, zoals oregano, salie en rozemarijn.”
In huis is Trees vaak in de keuken te vinden. “We verpakken vis en vlees zeer zorgvuldig, zodat ze langer vers blijven.”
“Door ingrediënten zuurstofvrij te verpakken, kan je ze erg lang bewaren. Daarom hebben we zelfs een vacuümmachine in huis gehaald,” zeggen ze.
“Sla blijft langer krokant als het in een plastic zak in de koelkast wordt bewaard. Restjes zijn zeldzaam bij ons. Meestal maak ik gemengde salades van de ingrediënten en bied ik elke dag soep aan. Als er groenten zijn die bijna over de datum zijn, verwerk ik ze in een stoofpotje,” vertelt een van hen.
“Wij hebben een compostbakje onder de spoelbak en twee compostvaten in de tuin. De compost die hieruit voortkomt, dient weer als voeding voor de planten en kruiden buiten,” vertelt een van hen.
“Vroeger hadden we twee koelkasten, maar nu staat er één uit. We hebben er geen behoefte meer aan,” zegt een van hen.
Guido en Trees genieten van hun leven. “Elk weekend lunchen we buitenshuis. Op zaterdag besteden we ongeveer 150 euro en op zondag rond de 200 euro,” delen ze.
1. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel…
2. Het stel houdt voornamelijk van seizoensgebonden eten…
3. Een supermarkt bezoeken ze zelden!
4. Bij het stel verdwijnt er niets in de prullenbak…
5. Een behoorlijk hoog bedrag per week voor alleen maar eten