Deskundigen zeggen dat je beter niet de snelle wasstand op je wasmachine kunt gebruiken!

wasmjpg

“Het doen van de was staat niet hoog op het verlanglijstje van velen, zeker als je liever je weekend anders zou doorbrengen. Maar die stapel wasgoed blijft niet vanzelf weg en moet toch echt een keer gedaan worden.”

“Wat als we je vertellen dat het een vorm van zelfzorg kan zijn? Ook al lijkt het snelwasprogramma van 15 minuten aantrekkelijk, het gebruik ervan is iets gecompliceerder dan je zou denken.”

“Volgens sommige experts wordt het zelfs ten zeerste afgeraden. Waarom? Laten we dat eens nader bekijken. Het snelwasprogramma kan nuttig zijn voor kleding zonder hardnekkige vlekken.”

“Echter, voor kleding met wijn- of olievlekken is dit programma niet effectief. Bij licht vervuilde kleding kan het werken, maar op het gebied van energiebesparing schiet het tekort.”

“Ondanks de korte duur van het programma moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk resulteert in een hoger energieverbruik.”

“Dit leidt dus niet tot kostenbesparing en is niet gunstig voor het milieu. Vergeet ook niet dat jeans beter niet te vaak gewassen kunnen worden.”

In hoeverre je tijd hebt, kan het snelwasprogramma je kleding beschadigen. Gelukkig laten nieuwe wasmachines toe om de gewenste starttijd in te stellen.

Een optie is om de was klaar te hebben op het moment dat je thuiskomt van je dagtaak. Je stopt de was, het wasmiddel en eventueel wasverzachter in de machine, kiest het programma en stelt de starttijd in. Dit kan je dag efficiënter maken.

Bekijk de mogelijkheid om te investeren in een nieuwe wasmachine als je een ouder model hebt. Nieuwere modellen zijn doorgaans zuiniger en verbruiken minder water en energie. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, vermijd dan het voorwasprogramma.

Voor kleding die niet erg vuil is, is het beter om de temperatuur op 30 of 40 graden in te stellen. Onthoud echter dat dit niet effectief is voor shirts met wijnvlekken!

1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven