Tijdens een drukke werkdag of een avondje uit, komt vaak één populair gerecht in gedachten: de döner kebab.
Of je nu door de stad slentert na het werk of de club uitgaat na een avondje stappen, de aantrekkingskracht van een sappige kebab is moeilijk te weerstaan.
Heb je je ooit afgevraagd wat er precies in die kebab zit? Voor één man veranderde een bezoek aan een kebabfabriek zijn kijk op deze geliefde snack volledig.
“Er is maar één ding waar je aan kunt denken: een dikke, vette, smerige kebab, natuurlijk.” verklaart hij. Hoewel sommige fabrikanten claimen dat hun kebabs hoofdzakelijk lamsvlees bevatten, blijkt dat niet altijd accuraat te zijn.
Een werknemer in de fabriek onthulde dat er situaties zijn geweest waarbij varkensvlees werd aangetroffen in kebabs die als lamsvlees werden verkocht—een onacceptabele
Een diepgaande studie werd uitgevoerd door negen kebabs van verschillende zaken naar een DNA-laboratorium te sturen voor een grondige analyse.
Volgens de fabrieksmedewerker, “Er zijn zelfs gevallen geweest waarin varkensvlees is aangetroffen, wat voor de moslimgemeenschap absoluut onaanvaardbaar is,”
De forensisch wetenschapper Paul Hancock heeft de kebabs onderzocht op sporen van andere vleessoorten zoals rundvlees, lamsvlees, kip, en zelfs exotisch vlees zoals paard of ezel.
Het resultaat was verontrustend: “slechts één van de negen geteste kebabs bevatte uitsluitend lamsvlees.”
Naar verluidt bevatten de meeste kebabs voornamelijk kip, en soms zelfs rundvlees, wat een verrassing kan zijn voor sommige klanten.
Er wordt voorspeld dat als er meer kebabs zouden worden onderzocht, mogelijk tot 60 procent niet aan de verwachtingen zou voldoen, ondanks de beperkte steekproef.
Het lijkt erop dat veruit de meeste kebabs niet precies dat bevatten wat verwacht wordt. Dus voordat je de volgende keer geniet van een late-night kebab, is het misschien verstandig om je af te vragen over de inhoud.