Verrassende reden waarom de dop aan een plastic fles vast zit!

fles 1jpg

Je zult het vast hebben gemerkt: de doppen van plastic flessen water, frisdrank en vitaminewater zijn nu verbonden met de fles.

Dit zorgt ervoor dat je de dop niet kunt kwijtraken, wat handig is. Echter, deze verandering heeft tot behoorlijk wat frustratie geleid bij consumenten. Maar waarom is deze aanpassing doorgevoerd?

Deze maatregel is ingevoerd om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Drankproducenten hebben aanzienlijk geïnvesteerd in deze maatregel, waarbij de hele industrie betrokken was bij uitgebreide testen.

Sinds 3 juli 2024 is deze wijziging verplicht gesteld als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’. Dit komt voort uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving, die gericht is op het verminderen van zwerfafval.

Deze wet verplicht fabrikanten om doppen vast te maken aan flessen en pakken voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

Een concept achter deze permanente doppen is om hun impact op het milieu te minimaliseren, vooral omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor dieren.

Voor dieren lijken deze doppen vaak op voedsel, wat ernstige consequenties kan hebben. Het is echter onduidelijk of deze maatregel werkelijk bijdraagt aan de vermindering van zwerfvuil.

Volgens de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 bestaan doppen slechts uit 6 procent van al het zwerfvuil. Aan de andere kant zijn snoeppapiertjes verantwoordelijk voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland.

Tot op heden ontbreekt overtuigend bewijs dat de permanente doppen een significante impact hebben op het verminderen van zwerfvuil. Bovendien zijn extra machines nodig om de doppen correct te kunnen recyclen, wat extra kosten met zich meebrengt, met name gezien de stijging van de grondstofprijzen.

Bovendien heeft de nieuwe regel veel kritiek gekregen van consumenten. Mensen met reuma, ouderen en personen met beperkingen in handbewegingen ervaren moeilijkheden bij het openen van deze flessen.

Ook voor de doorsnee consument kan het een uitdaging zijn; soms zitten de doppen zo vast dat openen een knoeiboel kan veroorzaken.

Er is vastgesteld.


Uit een onderzoek van Kassa blijkt dat het merendeel van de mensen het lastiger vindt om flessen te openen en sluiten doordat de doppen vastzitten.


Bijzonder veel mensen die een beperking hebben in het gebruik van hun handen, uiten hun ontevredenheid. Daarnaast bestaan er zorgen over de impact op de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt om de opleiding van geleidehonden te bekostigen. Vorig jaar bracht deze actie nog 50.000 euro op.


Voor wie echt niet overweg kan met de vaste doppen is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Uit de enquête komt naar voren dat bijna de helft van de mensen dit al doet.


1. Er is vastgesteld dat heel veel mensen dit dus niet weten!
2. Ben jij op de hoogte hiervan?!
3. Veel mensen schijnen geen weet te hebben van dit feit!
4. Het concept achter deze vaste irritante doppen is dit!
5. Het blijkt dat een groot aantal mensen hiervan niet op de hoogte was!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven