Wat is lekkerder bij frietjes: ketchup of mayonaise?

pata 1jpg

Bij het vergelijken van ketchup en mayonaise zou je denken dat ketchup gezonder is vanwege de tomaten en het ontbreken van vet.

De vraag die vaak wordt gesteld is echter of ketchup daadwerkelijk gezonder is dan mayonaise. Dus wat is beter om te dippen, ketchup of mayonaise?

Mayonaise bevat voornamelijk olie, terwijl ketchup zijn basis heeft in tomatenpuree. Een eetlepel mayonaise bevat ongeveer 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts circa 15 calorieën telt.

Op basis van calorie-inhoud lijkt ketchup de gezondere optie. Maar de ingrediënten vertellen een ander verhaal.

Ketchup bevat aanzienlijke hoeveelheden suiker, terwijl dit niet voorkomt in mayonaise. Een schep ketchup bevat ongeveer een suikerklontje, wat niet gunstig is voor wie de suikerinname wil beperken.

Aan de andere kant is mayonaise niet ideaal vanwege het hoge vetpercentage. Zo’n 70 procent van mayonaise bestaat uit vet.


Volgens de informatie kan een eetlepel mayonaise 10 gram vet bevatten, terwijl ketchup geen vet bevat.


Het is echter belangrijk op te merken dat vetten, hoewel langzaam verteerd, niet altijd ongezond zijn en een langdurig verzadigd gevoel kunnen geven.


Dit zou kunnen betekenen dat er minder snel te veel mayonaise wordt gebruikt in vergelijking met ketchup.


Al met al is het te simpel om te stellen dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat naast tomaat ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant betekent het hoge vetgehalte van mayonaise niet direct dat het gezonder is.


Beide producten zijn niet ideaal in een gezond dieet, maar dat betekent niet dat ze vermeden moeten worden bij frietjes. Dus, geniet gerust van je frietje met mayonaise of ketchup, maar met mate!


1. Heel veel mensen komen met het verkeerde antwoord!
2. Het blijkt dat veel mensen er naast zitten!
3. Antwoord op een veelgestelde vraag!
4. Het merendeel van de mensen komt met het verkeerde antwoord!
5. De vraag die heel veel mensen zichzelf stellen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven