Wat velen niet weten: In deze gemeentes mag je niet je auto wassen op straat of op de inrit

wass1jpg

Onder de diverse regels in Nederland bevinden zich voorschriften die wellicht verbazen.

In enkele gemeenten is het verboden om je auto op je eigen oprit te wassen.

Op zonnige dagen pakken velen de kans om hun auto een wasbeurt te geven, vaak met wat muziek op de achtergrond. Echter, niet overal is dit toegestaan.

Uit onderzoek blijkt dat gemeenten zelf beslissen over regels met betrekking tot autowassen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor straatbeheer. Dit varieert per gemeente, vergelijkbaar met stoepkrijtregels. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente geeft duidelijkheid over het wassen van auto’s op de oprit of op straat.

De reden achter dit verbod is milieutechnisch van aard. Het vuil en de reinigingsmiddelen van auto’s kunnen in het riool terechtkomen.

In gemeenten met gescheiden rioleringen wordt huishoudelijk afvalwater naar zuiveringsinstallaties geleid, terwijl regenwater direct naar natuurlijke waterbronnen stroomt.

Het wassen van auto’s kan leiden tot vervuiling van het milieu doordat het gecontamineerde water rechtstreeks in de natuur terechtkomt.

Sommige gemeenten hebben daarom strenge boetes ingesteld voor het wassen van auto’s op straat of de oprit, waarbij overtreders boetes tot 440 euro kunnen krijgen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven