Uit onderzoek is gebleken dat meer dan een kwart van de mensen in Nederland rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
Deze handeling wordt verricht vanuit de gedachte dat bacteriën worden weggespoeld, maar in werkelijkheid is dit niet goed. Het Voedingscentrum waarschuwt dat dit juist leidt tot grotere gezondheidsrisico’s.
Door rauwe kip af te spoelen onder stromend water, worden bacteriën verspreid door spetters.
“Dat meer dan een kwart van de consumenten zegt dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder gebruiken verbaasde ons wel,” aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.”
“Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je hygiënisch met kip om moet gaan, en dat je het door en door moet verhitten,” benadrukt Van der Vossen.
Het is daarom van essentieel belang om rauwe kip niet meer af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden.”
“Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” aldus Van der Vossen.
Van der Vossen geeft een ander voorbeeld van onwetendheid met betrekking tot kip. “Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt. Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.”
In Suriname vinden mensen het vreemd als je de kip niet eerst onder stromend water wast. Volgens hen is de kip onrein door de hoge temperaturen, tenzij je het eerst onder water houdt.
“Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.”