Veel mensen maken deze fout: Bewaar deze spullen niet in het kastje onder de gootsteen!

gootjpg

Veelal wordt het kastje onder de gootsteen gebruikt als opslagplek voor diverse schoonmaakartikelen, doekjes, borsteltjes en andere items die tijdelijk geen vaste plek hebben.

Het lijkt wel een opslagplaats voor van alles en nog wat. Maar sommige items kunnen beter niet in dit kastje worden bewaard.

Misschien lijkt het handig om al onze schoonmaakmiddelen onder de gootsteen te bewaren, dicht bij het water en georganiseerd op één plek. Echter, onderzoek toont aan dat dit niet altijd de beste optie is.

Het is geen goed idee om chemische schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of wasbenzine binnen handbereik van kinderen of huisdieren te bewaren, zeker niet zo laag bij de grond. Als deze producten niet goed afgesloten zijn, kunnen ze reacties veroorzaken wanneer ze in aanraking komen met andere middelen. Het is veiliger om ze op een hogere plek te bewaren of in een schuur of berging.

Plaats geen items die snel vlam kunnen vatten, zoals spuitbussen en verfpotten, in het kastje onder de gootsteen.

Het kastje bevindt zich vaak dicht bij het fornuis, en als je met gas kookt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Probeer brand in huis te allen tijde te voorkomen.

Een ander aspect om rekening mee te houden is dat er direct boven dit kastje waterleidingen lopen. Als er een verstopping of lekkage optreedt, kan het water zo het kastje inlopen.

Als je bijvoorbeeld wc-papier of keukenrollen daar bewaart, is dit niet ideaal. Leg ze liever in een voorraadkast.

Voor elektrische apparaten geldt hetzelfde. Het lijkt handig om je broodrooster of tostiapparaat daar op te bergen, maar door vocht kan er roest ontstaan.

Dit kan brandgevaar veroorzaken bij gebruik. En dan hebben we het nog niet eens over de schade door lekkages.

In het kastje kunnen huisdieren gemakkelijk bij komen en, als ze slim zijn, het deurtje openen. Daarbij kunnen ze in aanraking komen met gevaarlijke producten om eraan te likken of ruiken.

Het is aan te raden om aantrekkelijke dierensnacks, bijvoorbeeld zelfgemaakte hondenkoekjes, op een hogere plek op te bergen. Daarentegen kunnen chemische schoonmaakmiddelen beter elders, zoals in een schuur of berging, worden opgeborgen.

Opslag van dierenvoeding in dit kastje is ook ongewenst. De schoonmaakmiddelen kunnen het voer beïnvloeden en de geuren kunnen in conflict komen. Dus bewaar dierenvoeding op een afgesloten locatie.

Hoewel het lijkt alsof een leeg kastje de oplossing is, is dat niet nodig.

Dagelijkse benodigdheden zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes en de afwasborstel kunnen veilig in dit kastje worden bewaard.

Bij het gebruik van chemische en brandbare producten is het belangrijk om deze goed af te sluiten en op te passen.

1. Moet eerlijk toegeven… Ook ik doe het dus helemaal fout.
2. Wat niet in het kastje hoort te staan, heb ik dus wel staan.
3. Nooit bij stil gestaan om heel eerlijk te zijn.
4. Benieuwd of jij het ook fout doet…?
5. Beste lijst van wat niet in het gootsteenkastje hoort!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven