Huurverhogingen in de problemen: Huurders krijgen met nieuwe uitdagingen te maken!

hui 1jpg

Er zijn meerdere huurverhogingen verworpen door kantonrechters vanwege mogelijke strijdigheid met Europese wetgeving.

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen nu voor financiële verliezen van miljarden euro’s door deze beslissing. Maar hoe zal dit uitpakken voor huurders?

De IVBN waarschuwt voor mogelijke gevolgen van deze uitspraken.

Volgens huidige regelgeving mogen verhuurders de huren jaarlijks verhogen met de inflatie, plus een extra opslag.

Echter, het is niet verplicht om deze extra opslag toe te passen, wat volgens kantonrechters kan leiden tot onduidelijkheid en strijdigheid met Europese regels in huurverhogingen.

Dit kan mogelijk resulteren in terugbetalingen aan huurders, maar de zaak ligt nog bij de Hoge Raad voor hoger beroep en verdere behandeling de komende maanden.

Oordeelt de Hoge Raad dat huurders te veel hebben betaald, dan kan dit verhuurders miljarden kosten. Een volledig verlies zou bijvoorbeeld tot een terugbetaling van 6,4 miljard euro leiden.

Indien de inflatiecorrectie wordt behouden maar de extra opslag niet, kan de schade oplopen tot maximaal 1,7 miljard euro.

Daarnaast kan het verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 leiden tot een verlies van 87,4 miljard euro aan potentiële huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector laten dalen met 24 tot 40 procent, aldus de IVBN.

Hoewel de uitspraken gunstig lijken voor huurders, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart voor mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving.


“Het is urgent de huurverhogingsbeding te behouden om het realiseren van bijna 1 miljoen nieuwe woningen mogelijk te maken,”


De IVBN voorziet grote complicaties mochten verhuurders effectief miljarden moeten terugbetalen. “Dit kan liquiditeitsproblemen bij verhuurders veroorzaken en aanzienlijke schade berokkenen aan pensioendeelnemers,” verklaart de IVBN.


“Een afname in nieuwbouwprojecten zal volgen door verminderd investeringskapitaal, wat zal resulteren in aanzienlijke huurstijgingen, waardoor onevenwichtigheden op de huizenmarkt verder zullen toenemen,”


1. Een rechterlijke beslissing kan gunstig lijken maar kent waarschuwende aspecten!
2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn.
3. Deze ontwikkeling laat een bittere nasmaak achter…
4. Factoren waar we momenteel geen rekening mee houden…
5. Ook dit heeft serieuze mogelijke gevolgen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven