iDeal wordt vervangen door een nieuw betalingssysteem in de toekomst!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Wie regelmatig online winkelt in Nederlandse webshops kent vast iDeal, een betaalmethode die niet meer weg te denken is uit het Nederlandse e-commerce landschap.

Maar er zijn grote veranderingen op komst voor iDeal. Binnenkort zal dit bekende betalingssysteem een metamorfose ondergaan. Hier zijn de details die je moet weten.

De lancering van iDeal vond plaats in 2004 door grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, wat destijds een positieve ontwikkeling was gezien elke bank zijn eigen systeem hanteerde.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Onlangs is er een belangrijke aankondiging gedaan:

Met de overname door het European Payments Initiative (EPI), ondergaat iDeal een grondige modernisering. Jaarlijks verwerkt iDeal meer dan een miljard transacties.

Er staat een update gepland voor april, waarbij gebruikers een persoonlijk iDeal-profiel kunnen aanmaken om het afrekenproces te versnellen, aldus Daniel van Delft van Currence.

Dit profiel zal ook nieuwe functies ondersteunen, zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen.

Ondanks de belofte van superveiligheid van het nieuwe systeem, zal iDeal uiteindelijk worden vervangen door een nog moderner betaalsysteem.

Het EPI lanceert later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’, een systeem dat te vergelijken is met Tikkie maar uitgebreider, met opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Met de voltooiing van de benodigde stappen in Nederland zal de overgang naar Wero plaatsvinden. De belofte is dat, ondanks het verdwijnen van iDeal, het nieuwe systeem als een verbetering gezien zal worden door Van Delft. Toch zijn er critici die zorgen uiten over mogelijke gevolgen, zoals de introductie van een digitale euro.


Zal deze ontwikkeling de weg openen naar een digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven