Deskundigen waarschuwen: Minder kinderen halen zwemdiploma door dure zwemlessen

zwemles 1jpg

Experts waarschuwen dat de oplopende kosten van zwemlessen ervoor zorgen dat steeds meer Nederlandse kinderen geen zwemdiploma behalen.

Veel kinderen moeten hun zwemlessen stopzetten omdat hun ouders niet langer in staat zijn of willen betalen voor de verhoogde tarieven.

Uit onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat de kosten van zwemlessen aanzienlijk zijn gestegen in de afgelopen jaren.

Sinds 2018 moeten ouders bijna 30 procent meer betalen voor zwemlessen. In sommige gemeenten is dit zelfs opgelopen tot 70 procent.

Om een vergelijking te maken: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

De kosten voor een zwemles zijn nu gemiddeld 12 euro in plaats van de vroegere 9 euro. Voor alleen een A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.

Uit een gesprek met de NOS blijkt dat, “Ouders het belang van zwemlessen inzien, maar besluiten toch om te stoppen,” aldus Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek verricht.

Het is alarmerend. “Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te behalen,” wordt benadrukt.

Volgens CBS-cijfers is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

Zwembaden wijzen voornamelijk naar de stijgende kosten als gevolg van hogere energietarieven, omdat het duur is om een zwembad warm en schoon te houden.

In 2022 kregen zwembaden steun van de overheid via een noodfonds van 207 miljoen euro, maar volgens exploitanten zijn hiermee niet alle problemen opgelost. Naast hogere personeelskosten zijn er ook tekorten aan badmeesters.

Er zijn (sport)fondsen in bepaalde gemeenten die ouders ondersteunen bij de kosten van zwemlessen voor hun kinderen.

Niet elke gemeente in Nederland heeft echter een dergelijk fonds en niet alle ouders die financiële bijstand nodig hebben, maken hiervan gebruik. Het Mulier Instituut uit zorgen hierover:

“Gemeenten zouden armoederegelingen toegankelijker moeten maken om de ongelijkheid te verminderen. Het recht op deze regelingen mag niet afhankelijk zijn van de woonplaats.”

1. Het huidige bedrag dat wordt gevraagd voor een zwemles is shockerend!
2. De enorme toename in prijs maakt het voor velen onbetaalbaar.
3. Deze kost is het gemiddelde bedrag voor het behalen van het A-diploma…
4. Het belang van zwemveiligheid is evident, maar de kosten zijn onhoudbaar geworden!
5. De stijging van de prijzen is verontrustend. Niet te bevatten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven