Oma wil 10 euro per uur voor oppassen en zegt: ‘Ik ben geen kinderopvang’

oppa 1jpg

Er is vaak vraag naar hulp bij de zorg voor kinderen, omdat ouders niet altijd beschikbaar zijn.

Vaak schakelen ouders familieleden, vrienden of professionele oppassers in voor hulp. Henny (69) deelde haar ervaring op Reddit in november 2020 en vroeg om advies over een situatie met haar dochter.

Haar 29-jarige dochter had een zoontje van 1 jaar en wilde weer fulltime gaan werken.

Hoewel de ouders van de dochter een paar dagen per week op de baby konden passen, vroeg de dochter aan Henny om de overige dagen voor haar kleinzoon te zorgen.

Henny was bereid om op haar kleinzoon te passen, maar vroeg daarvoor € 10 per uur. Haar dochter vond dit te duur en bood € 8 per uur aan.

Henny was echter niet tevreden met dit aanbod en benadrukte dat ze compensatie wilde voor haar tijd en moeite, vooral omdat ze haar eigen werk zou moeten verminderen.


Henny gaf in haar mededeling aan dat haar dochter regelmatig lange dagen werkt en ondersteuning nodig heeft voor enkele van die dagen.


De voorgestelde vergoeding van € 10 per uur door Henny werd niet aanvaard door haar dochter, die € 19 per uur verdient, en in plaats daarvan € 8 per uur bood.


Henny was niet blij met dit voorstel en deelde haar teleurstelling over de situatie, waarin ze benadrukte dat ze niet de rol van kinderdagverblijf op zich kon nemen en haar eigen verplichtingen had.

Moeder verbiedt grootouders baby te verschonen: ‘Je moet grenzen stellen’

Haar tijd was beperkt en ze kon niet simultaan werken en op haar kleinkind passen, daarom wenste ze compensatie voor de tijd die ze aanbood.


De online gemeenschap reageerde kritisch op het verhaal van Henny, waarbij vele gebruikers haar standpunt als onredelijk bestempelden.


Er was een lezer die opmerkte dat Henny probeerde haar dochter uit te buiten door twee derde van haar salaris te vragen.

Anderen deelden dit standpunt en vonden dat Henny simpelweg had moeten zeggen dat ze niet kon oppassen op haar kleinkind.

Moeder verbiedt grootouders baby te verschonen: ‘Je moet grenzen stellen’

Een andere lezer suggereerde dat Henny in eerste instantie om meer geld had gevraagd in haar bericht en later dit had aangepast om er beter uit te komen.

Volgens deze lezer was het overduidelijk dat Henny niet veel om haar dochter gaf door haar handelswijze.

1. Haar dochter kan slechts 8 euro betalen, toch eist ze 10 euro!
2. Deze oma geeft aan dat ze een vergoeding wil voor haar tijd en inzet.
3. Deze oma vindt een lager uurtarief onaanvaardbaar!
4. De oma eist twee derde van het uurloon van haar dochter.
5. Velen zijn van mening dat de oma haar dochter probeert te exploiteren.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven