Manuela Kemp over moeilijke tijd: ‘Toen besloot ik het rustiger aan te doen’

mk 1jpg

Plotseling verdween Manuëla Kemp twee jaar geleden uit de schijnwerpers toen ze tijdens het radioprogramma De MAX onverwacht wartaal begon te praten, wat leidde tot speculaties over haar toestand.

Na een periode van stilte onthult Manuëla eindelijk in een interview met de VARA-gids wat de werkelijke oorzaak van haar afwezigheid was en hoe het nu met haar gaat.

Zij onthult dat het afgelopen jaar zwaar voor haar is geweest vanwege gezondheidsproblemen.

“Vorig jaar was een behoorlijk ziekenhuisjaar. Ik had veel last van epilepsie, iets wat ik als kind ook al had. Het kwam terug, heel vervelend. Maar gelukkig heb ik nu goede medicatie,” deelt ze.

Naast epilepsie kampte ze ook met andere gezondheidskwalen. “Er waren nog andere dingen, ik heb ooit een zware rugoperatie gehad en kreeg opnieuw last van mijn rug.”

Manuëla’s gezondheidsproblemen kwamen niet uit het niets. Ze geeft toe dat ze zich tijdens haar lange

Als je 40 jaar lang aan het werk bent geweest, loop je het risico voorbij te rennen aan jezelf. Op een gegeven moment ben je zo druk bezig dat je niet eens meer merkt dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat,” vertelt ze.

De combinatie van lichamelijke klachten en de drukte heeft haar uiteindelijk doen realiseren dat er iets moest veranderen. “Vorig jaar ben ik tot het besef gekomen dat ik totaal uitgeput was en heb ik mezelf grondig laten onderzoeken.”

“Dat was het moment waarop ik besloot om dingen anders aan te pakken en het rustiger aan te gaan doen.” Na haar besluit om te vertragen, heeft Manuëla haar leven herzien en een nieuwe balans gevonden.

Ze heeft haar passie voor zwemmen herontdekt, wat niet alleen haar fysieke gezondheid heeft verbeterd, maar ook een positieve invloed heeft gehad op haar mentale gesteldheid.

“Ik zwem veel. Als je steeds fysieke klachten hebt, werkt dat ook mentaal door. Depressief is een groot woord, maar ik werd er niet vrolijker van.”

Met optimisme zegt ze: “Nu ben ik op de terugweg en krijg ik weer overal zin in.” Manuëla heeft haar focus opnieuw op haar oude passies gelegd.

Ze is nu actief bezig met het creëren en vervaardigen van diverse items, zoals sieraden en lampen. Deze artistieke bezigheden geven haar frisse energie en voldoening.

Haar enthousiasme straalt terwijl ze zegt: “Ik hou me op het ogenblik vooral bezig met mijn oude liefde: spullen ontwerpen en maken. Van sieraden tot lampen.”

Ondanks haar lange en succesvolle carrière in de media koestert Manuëla geen spijt over haar keuze om een stap terug te doen.

Zij blikt terug en zegt: “Na bijna 40 jaar vond ik het even mooi geweest, maar ik heb het altijd ontzettend leuk gevonden. Vooral werken in een team.”


Na haar besluit om afstand te nemen van de radio en televisie, heeft ze de rust gevonden die nodig was om te herstellen en haar energie te richten op nieuwe projecten.


1. Ze legt uit waarom ze volledig uit de schijnwerpers stapte.
2. De situatie was zeer ingrijpend.
3. Ze deelt nu eindelijk haar verhaal.
4. Het is wel aanzienlijk..
5. De redenen waarom ze geen andere keuze had dan zich terug te trekken uit de openbaarheid.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven