Medelijden is niet nodig: Dit bizarre bedrag verdient onze koning per dag!

wa22jpg

Sommige mensen vinden dat de financiële kwesties rondom het Koninklijk Huis in Nederland moeten veranderen, aangezien er stemmen opgaan die beweren dat de koning belasting moet betalen.

Er zijn ook veel mensen die van mening zijn dat de koning aanzienlijk wordt gecompenseerd voor zijn rol.

Koning Willem-Alexander ontvangt officieel geen salaris, maar maakt gebruik van twee belangrijke inkomstenbronnen:

een vaste vergoeding voor zijn koninklijke taken en een aparte vergoeding voor persoonlijke uitgaven.

Volgens de Nederlandse Grondwet en de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis heeft de koning recht op een vast jaarlijks inkomen.

De financiële ondersteuning omvat een bedrag van € 764.304, bekend als de A-component, en een onkostenvergoeding van € 3.993.055, genaamd de B-component, voor personeels- en materiële kosten.


Dit resulteert in een dagelijkse besteding van ongeveer € 12.869,48 of een opmerkelijk uurtarief van € 536,23.


De B-component dekt personeelskosten van de Dienst van het Koninklijk Huis, inclusief persoonlijke adviseurs en de Grootmeester, die de dienst leidt.


Samen vormen de A- en B-componenten de financiële basis voor de Koninklijke Huis ondersteuning.


Dezelfde regelingen gelden niet alleen voor de koning, maar ook voor zijn directe familieleden.


Koningin Máxima ontvangt jaarlijks een vergelijkbare vergoeding van € 764.304 en een onkostenvergoeding van € 518.988, wat haar totaal op € 821.946 brengt.


Kroonprinses Amalia heeft recht op een jaarlijkse vergoeding van € 1.281.313 vanaf haar achttiende. Echter, ze heeft aangekondigd dat ze deze vergoeding tijdens haar studie in Amsterdam niet zal accepteren.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven