Een omvangrijk onderzoek naar mogelijke “racistische” kanten van melk wordt momenteel uitgevoerd door het Oxford Museum, wat wordt beschouwd als een baanbrekende stap in de academische wereld.
Dit project, genaamd “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy”, is gefinancierd door de Arts and Humanities Research Council.
Het onderzoek richt zich met name op de koloniale erfgoed van zuivelproducten en hun relatie tot bredere politieke en culturele vraagstukken.
Door de geschiedenis heen zal het onderzoeksteam dieper ingaan op de historische betekenis van melk en hoe deze verbonden is geweest met Noord-Europese en “wit supremacistische” denkbeelden.
De impact van melk op andere culturen en de politieke geladenheid van dit alledaagse product zullen eveneens onder de loep worden genomen.
Dit onderzoeksproject belooft een grondigere analyse te bieden dan ooit tevoren, ondanks dat discussies over de politieke en culturele implicaties van melk niet nieuw zijn.
In het project wordt gestreefd naar het onderzoeken van de historische betrokkenheid bij melk door middel van gedetailleerde melkdagboeken, uitgebreid archiefonderzoek en de productie van participatieve podcasts, met als doel netwerken te creëren met consumenten en producenten in zowel Groot-Brittannië als Kenia.
Er wordt een unieke kans geboden om inzicht te krijgen in de voortdurende invloed van koloniale erfenissen op het dagelijks leven wereldwijd.
De keuze om melk te onderzoeken in relatie tot kolonialisme en erfgoed heeft geleid tot controverses en discussies over de rol van voedsel in culturele identiteit en politiek.
Met het belichten van deze kwesties hoopt het Oxford Museum het begrip te vergroten van hoe alledaagse producten zoals melk verweven zijn met complexe historische en hedendaagse uitdagingen.
Dit onderzoek belooft niet alleen nieuwe inzichten te bieden, maar ook een platform te creëren voor diepgaande discussies over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.