Veel naaktslakken in je tuin? Zo kom je er vanaf!

ns 1jpg

Veel tuiniers worden momenteel geconfronteerd met een onaangename invasie van naaktslakken. Deze gladde indringers kunnen een grote uitdaging vormen voor liefhebbers van tuinieren.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige bezoekers jouw tuin overslaan? In dit artikel presenteren we een oplossing.

Laten we eerst kijken naar de reden waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit fenomeen hangt nauw samen met het aanhoudende vochtige weer.

Al geruime tijd regent het pijpenstelen, en naaktslakken gedijen bijzonder goed in dergelijke vochtige omstandigheden. Bovendien vinden ze de planten in jouw tuin bijzonder smakelijk.

Volkstuinvereniging IJlst heeft dit fenomeen ook opgemerkt: “Ze beperken zich niet tot de ochtenduren. Hun aantal is zo groot dat ze nu ook overdag actief zijn,” meldde de vereniging.

De grote uitdaging is natuurlijk: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en heeft tot nu toe geen enkele slak gezien.

Is dat mogelijk?

Door haar benadering van tuinieren, gebaseerd op permacultuur, wordt dit bereikt volgens Greutink. “We passen permacultuur toe in onze tuin. Dat betekent: niet omspitten, gewoon laten zoals het is,” legt ze uit.

In bodems die niet worden omgewoeld, leven insecten die slakken en hun eieren consumeren. Het resultaat: minder slakken, of zelfs geen enkele.

Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die eveneens helpen bij het beheersen van de populatie slakken.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Deze aanpak lijkt misschien duur, maar dat is het niet.

“Naarmate je deze methode van tuinieren langer toepast, zul je steeds minder slakken vinden,” verklaart Greutink. Het effect ervan is echter niet direct merkbaar.

“Er treedt verbetering op na verloop van tijd. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het bereiken van balans.”

Door op deze manieren te handelen, kun je je tuin ontdoen van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, gebalanceerde omgeving voor je flora en fauna creëren.

1. Stoppen met dit leidt tot einde van de kolonisatie.
2. We maken het aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Simpele en goedkope aanpak.
4. Hiermee verminder je het aantal slakken aanzienlijk.
5. Ik ga direct gebruik maken van deze methode!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven