Last van nachtelijk toiletbezoek bij vrouwen? Misschien is dit de reden!

blaasjpg

Er zijn gelijkaardige symptomen tussen het blaaspijnsyndroom, een chronische aandoening die de blaas aantast, en een blaasontsteking, waardoor ze vaak verward worden.


In tegenstelling tot een blaasontsteking, wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert het niet op antibiotica.


Het blaaspijnsyndroom wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of immuniteitsproblemen.


Hoewel stress niet direct de oorzaak is van dit syndroom, kan het wel de symptomen verergeren.


Het is interessant dat hormonale veranderingen, zoals de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen in dit syndroom.


Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op een blaasontsteking toeneemt.

In het geval van blaasontstekingen bij vrouwen boven de 65 jaar, kunnen hormonale veranderingen bijdragen aan het ontstaan of de verergering van blaaspijnsyndroom, dat ongeveer 20% van hen treft.

Er zijn diverse symptomen van blaaspijnsyndroom die aanzienlijke hinder in het dagelijks leven kunnen veroorzaken.

Onder de veelvoorkomende klachten vallen de frequente drang om te plassen, zowel overdag als ’s nachts, evenals pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar de rug, lies en zijkanten, en pijn rondom de vagina.

Deze pijn kan intenser worden voor de menstruatie en verergeren naarmate de blaas voller wordt, hoewel tijdelijke verlichting kan worden ervaren na het plassen.

Voor de behandeling van blaaspijnsyndroom variëren de opties en zijn afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt, waaronder medicamenteuze behandeling met ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, blaaswandverwijding, en in geval van menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokaal aangebrachte oestrogeen soms verlichting bieden.

Om de klachten van blaaspijnsyndroom te verminderen, wordt geadviseerd

Vermijd bepaalde irriterende stoffen om ongemak te voorkomen.

Schadelijke stoffen kunnen zijn scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

Door deze informatie te begrijpen, kun je meer te weten komen over blaaspijnsyndroom en hoe het behandeld kan worden. Ook zijn er preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen onder controle te houden.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven