Samenleven met een persoon die zichzelf belangrijk vindt: Hoe je kunt zien of iemand dit gedrag vertoont

nar 1jpg

Er wordt vaak losjes gesproken over narcisme, maar de realiteit is complex. Als je omgaat met een vriend of partner die narcistische kenmerken vertoont, kan dat een grote uitdaging zijn.

Narcisten hebben diverse vormen; sommigen zijn heel openlijk in hun gedrag, terwijl anderen subtieler te werk gaan. Juist die minder opvallende narcisten kunnen schadelijk zijn voor jouw zelfbeeld.

Je herkent een narcist aan hun enorme zelfverzekerdheid. Ze zijn dol op confrontaties en willen altijd gelijk krijgen.

Ze zijn koppig en hebben weinig oor naar anderen, omdat zij zichzelf zien als het middelpunt van alles. Opvallend is dat een narcist vaak conflicten uitlokt.

Dit gedrag laat zien dat je te maken hebt met een narcist, zelfs als je liever geen discussie wilt aangaan. Een narcist ziet zichzelf als superieur aan anderen, en dus ook aan jou.

Tijdens een conflict merk je dit aan de kwetsende opmerkingen die ze maken, zoals: “Zonder mij ben je niks!” Zulke uitspraken laten zien dat

De bewonderaar die vooral geniet van zichzelf, dat is een narcist.

Er zijn gedragingen die je vaak ziet bij narcisten tijdens conflicten. Bijvoorbeeld: Schuld afschuiven: Narcisten nemen zelden de verantwoordelijkheid voor hun acties en geven anderen de schuld.

Ontkenning van fouten: Het is zeldzaam dat een narcist toegeeft fouten te maken. Ze kunnen hun gedrag minimaliseren of zelfs ontkennen.

Manipulatie: Narcisten zijn bedreven in het manipuleren van anderen. Ze proberen je gevoelens en gedachten te sturen, wat kan leiden tot onzekerheid.

Slachtofferrol: Soms spelen narcisten alsof ze het slachtoffer zijn om medelijden op te wekken, ook al is dat onterecht. Dit kan ervoor zorgen dat je je schuldig voelt over zaken die eigenlijk niet jouw fout zijn.

Arrogantie: Narcisten hebben vaak een overmatig gevoel van eigenwaarde en superioriteit, en kijken neer op anderen.


Benadrukken van ontoereikendheid: Het kan voorkomen dat een narcist probeert aan te geven dat je niet aan hun verwachtingen voldoet, dit doen ze om hun eigen onzekerheden te verbergen.


Belangrijk is om deze signalen te kunnen herkennen, zodat je jezelf kunt beschermen tegen het schadelijke gedrag van een narcist.


1. Dit zijn tekenen dat je met een narcist te maken hebt.
2. De realiteit is allesbehalve eenvoudig.
3. Veel mensen zullen dit helaas herkennen…
4. Deze gedragingen horen typisch bij een narcist.
5. Een narcist herken je aan deze gedragingen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven