Laatste kans: Bekijk vannacht het mooie noorderlicht in sommige delen van Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Deze avond is er in bepaalde gebieden van onze provincie een allerlaatste gelegenheid om het noorderlicht te aanschouwen. Dit natuurfenomeen was afgelopen weekend uitzonderlijk goed zichtbaar.

Volgens lokale rapporten was het twintig jaar geleden voor het laatst zo helder te zien. Op sociale media circuleren betoverende foto’s met luchtafbeeldingen in diverse tinten zoals groen, roze, paars, blauw en geel.

Een zeldzame gelegenheid aangezien het noorderlicht meestal enkel te bewonderen is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die andere plannen hadden tijdens afgelopen nachten, is er deze nacht nog een kans om te genieten van dit prachtige natuurverschijnsel.

Floris Lafeber,

Volgens Lafeber, een meteoroloog bij Weeronline, zal het noorderlicht vanavond niet zo intens zijn als de voorgaande dagen. “De piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij,” legt Lafeber uit.

Voor de meest spectaculaire ervaring raadt Lafeber aan om richting de kust of het Waddengebied te gaan. Het is essentieel dat de lucht helder is en er weinig lichtvervuiling is.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, gecombineerd met heldere, donkere nachten — ideale omstandigheden voor dit natuurlijke spektakel.

Lafeber benadrukt dat hoewel het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspelbaar is, een weergave zoals recent gezien waarschijnlijk niet snel weer zal voorkomen.

“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,” concludeert de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven