Er bestaan ochtendmensen en avondmensen. De ochtendmensen staan vrolijk op, hun brein is direct productief, terwijl de ochtendmensen vaak opstaan met een ochtendhumeurtje. Avondmensen komen vooral in de avond tot leven en kunnen zelfs in de nacht uren doorhalen. Welke type ben jij en wat bepaalt nu of we een ochtend- of juist een avondmens zijn?
Biologische klok bepaalt
Voor een groot deel bepaalt je biologische klok of je een ochtend- of een avondmens bent. Onze genen bepalen voor het grootste gedeelte onze biologische klok, schrik niet het gaat om 351 genen. Een belangrijke genetische factor is de circadiaan cyclus, die wordt aangestuurd door je biologische klok.
Wanneer ben je een ochtend- of een avondmens?
Je kunt jezelf een avondmens noemen als je vaak na middernacht gaat slapen en het liefst uit jezelf vanaf een uur of negen op staat. Ochtendmensen staan het liefst rond een uur of zes op en beginnen direct aan hun dag, zonder enige moeite. Als ochtendmens hoef je vrijwel geen slaap in te halen in het weekend, dus dat is een voordeel. Avondmensen gebruiken het weekend vaak om uit te slapen om bij te omen van de week.
Ochtendmens
Ochtendmensen zijn over het algemeen sneller tevreden en minder verslavingsgevoeliger. Ochtendmensen zijn meteen wakker en starten hun dag vaak met een uitgebreid ontbijt.
Avondmens
Avondmensen zijn creatiever en meer op zoek naar nieuwe ervaringen of uitdagingen. Deze mensen maken altijd gebruik van de snooze functie van hun wekker en hebben echt moeite met het uit bed komen. Ontbijten doen ze meestal niet daar ze tijd tekort komen en vaak in de ochtend moeten haasten. Avondmensen hebben vaker last van slapeloosheid en zijn verslavingsgevoelig.