Tips voor het besparen van gas die je weinig tot geen geld kosten.(3 minuten lezen)

Tips voor het besparen van gas die je weinig tot geen geld kosten.(3 minuten lezen)

12 november 2021 0 Door kya

Het leven wordt alsmaar duurder en we kunnen er helaas niet omheen. De boodschappen zijn stukken duurder geworden en de prijs voor een volle tank is om te huilen. We kunnen er helaas niet omheen, het leven wordt duurder. Ieder jaar houden we ons hart vast als we de eindafrekening krijgen van ons energieverbruik, meestal is het bijbetalen. Hieronder hebben we tips voor een zo laag mogelijk gasverbruik die je weinig tot geen geld kosten.

Tips voor het besparen van gas die je weinig tot geen geld kosten.

Zet je verwarming een graadje lager

Om te beginnen is het raadzaam om de verwarming één graad lager te zetten dan normaal. Op een makkelijke manier bespaar je zo een hoopenergie en dus geld. Heb je het daardoor kouder? Trek dan gewoon een heerlijke warme trui aan en duik lekker onder een plaidje op de bank.

Beweeg, wordt warm én maak schoon

Door te bewegen krijgen we het warm, dus kom van de bank af en kies ervoor om je woning lekker te gaan schoonmaken. Buiten de standaard huishoudelijke klusjes kun je ook eens de keuken goed onder handen nemen en alles kastjes soppen.

Verwarm je huis niet te lang

Het is belangrijk dat je je huis niet te lang gaat verwarmen. Als je overdag niet thuis bent is het slim om bij vertrek de thermostaat op een graad of vijftien te zetten. mocht je woning vloerverwarming hebben dan is het slim om de thermostaat op een graad of 17 te zetten, dit omdat het anders lang duurt voordat je woning warm is. Tevens is het raadzaam om een aantal uren voordat je naar bed gaat de verwarming uit te zetten. Vooral in huizen die goed geïsoleerd zijn, blijft de warmte echt nog een behoorlijke tijd hangen.

Draai je kachel lager als je weggaat en laat je huis regelmatig luchten

Voor het energieverbruik is het niet goed om de kachel altijd maar aan te hebben. Draai op het moment dat je even weg gaat de thermostaat gewoon wat lager. Ook is het belangrijk om je woning goed te luchten, door de frisse lucht stijgt de temperatuur in huis sneller als je de verwarming aanzet. Uiteraard is het wel handig om de kachel uit te zetten op het moment dat je gaat luchten!

Draai de radiatorkranen bijna dicht van de kamers die je weinig gebruikt

Zorg ervoor dat de radiatoren die in kamers hangen die je bijna nooit gebruikt, niet helemaal openstaan. Het is zonde om de ruimte volop te verwarmen als er toch bijna nooit iemand in die ruimte komt, draai de kraan dus bijna dicht.

Plaats radiatorfolie voor op de muur achter een radiator

Folie kaatst warmte terug en dus is het raadzaam om radiatorfolie op de muur achter een radiator te plaatsen. Op deze manier weet je zeker dat je geen warmte aan het verspillen bent. Ook zijn er radiatorventilatoren te verkrijgen, deze plaats je onder de verwarming. Deze ventilatoren verplaatsen de warme lucht omhoog en dus zal de ruimte sneller warmer zijn.

Verdiep je in de mogelijkheden van je cv-ketel

De cv-ketels van tegenwoordig zijn van vele gemakken voorzien en dus is het vrijwel op ieder model mogelijk om zelf de temperatuur in te stellen van het water dat door de radiatoren gaat. Bij de meeste ketels staat deze temperatuur te hoog ingesteld. Hoe beter de isolatie in een woning, hoe lager je de temperatuur kunt instellen.

Douche korter of ergens anders

Besparen kun je ook gemakkelijk door minder lang te douchen en het water niet al te warm zetten. Mocht je nou lid zijn van een sportschool, douche daar dan lekker, dat scheelt jou een hoop energie. Ga naar de bouwmarkt en koop een energiebesparende douchekop, hier zit een begrenzer ingebouwd waardoor je veel minder water verbruikt. Zo’n douchekop scheelt al snel tienduizenden liters water en gas per jaar!

Kies voor een (donker)groen energielabel

Wanneer je van plan bent om een nieuw apparaat aan te schaffen, is het ontzettend belangrijk om naar het energielabel te kijken. Er zijn vaak super goedkope aanbiedingen te vinden als het gaat om apparatuur, echter geldt vaak ”goedkoop is duurkoop”. Op het energielabel valt af te lezen hoe zuinig het apparaat is en hoeveel energie het apparaat verbruikt. Het label gaat van A (donkergroen) tot G (rood). Hoe groener, hoe energiezuiniger.