Herken jij deze eigenschappen? Grote kans dat je introvert bent!

Herken jij deze eigenschappen? Grote kans dat je introvert bent!

De kans is groot dat je introvert bent als je vaak dichtslaat in gezelschap en een voorstander bent van één-op-één afspraken met mensen. Introverte mensen zijn over het algemeen rustig en houden er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Tevens zijn ze bedachtzaam en hebben ze meer tijd voor zichzelf nodig.

Herken jij deze eigenschappen? Grote kans dat je introvert bent!

De term ‘introvert’ werd geïntroduceerd door psycholoog Carl Jung, toen hij 4 persoonlijkheidstypen beschreef. Volgens Jung richt de psyche zich naar binnen bij mensen die introvert zijn, of naar buiten bij mensen met een extraverte persoonlijkheid. Mensen die meer introvert zijn, houden bijvoorbeeld meer van gesprekken met diepgang en laten zich niet zo snel afleiden. Tevens denken ze goed na alvorens ze iets zeggen.

Samenleving wil juist spontaniteit

Zeker in een samenleving waarin spontaan gedrag, ad rem reageren en een grote vriendengroep belangrijk worden gevonden, kunnen dit lastige eigenschappen zijn. Een hele lange periode werden mensen met introverte trekken gezien als sullig, saai en minder slim, echter klopt dit niet. Je persoonlijkheidstype heeft namelijk helemaal niets te maken met intelligentie te maken.

Zorg voor rust

Heb je het idee dat je als introvert persoon dat vaak over het hoofd wordt gezien? Probeer je dan wat vaker in gesprekken te mengen en het woord te nemen. Het is niet altijd makkelijk maar besteed aandacht aan die specifieke eigenschappen die jij hebt, en extraverte mensen niet, zoals je aandacht voor details.

Nuance: niemand is alleen maar introvert

Zoals Carl Jung in zijn boek schreef: introvert en extravert zijn geen zwart-wit keuzes. Je persoonlijkheid is niet alleen gevormd door je aanleg, maar ook door je opvoeding, ervaringen en vriendschappen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven