Sluiting Artis in zicht: Levend museum en dierengevangenis moet dicht

Sluiting Artis in zicht: Levend museum en dierengevangenis moet dicht

De Amsterdamse afdeling van de Partij voor de Dieren (PvdD) pleit voor een radicale transformatie van Artis, de oudste dierentuin van Nederland.

Volgens hen zou de dierentuin plaats moeten maken voor een stadspark zonder dieren in gevangenschap.

Anke Bakker, fractievoorzitter van de PvdD in Amsterdam, omschrijft Artis als een ‘dierengevangenis’ en een ‘levend museum’, kritiek leverend op de beperkte ruimte en monotone leefomstandigheden voor de dieren, vooral voor soorten zoals gorilla’s die in het wild uitgestrekte gebieden bewonen.

Bakker benadrukt de missie van de PvdD om de dierentuin te sluiten, voorstellend om in plaats daarvan een cultureel stadspark te ontwikkelen waar mensen kunnen genieten van natuurlijke schoonheid en vrije dieren zoals vlinders, vogels en egels.

Ze betoogt dat de stad meer gebaat zou zijn bij groene ruimtes dan bij een instelling die dieren in kooien houdt.

De discussie raakt aan bredere ethische vragen over de relatie tussen mensen en dieren en de rol van dierentuinen in de hedendaagse samenleving.

Bakker roept op tot een heroverweging van dierentuinen, die zij ziet als verouderde concepten, niet passend bij de moderne waarden van dierenwelzijn en conservatie.

De PvdD is bekend om haar soms controversiële standpunten, zoals een recent voorstel voor een visverbod in Amsterdam, dat geen steun vond bij D66.

Bakker uit kritiek op D66, beschuldigend dat de partij zich te beperkt focust en oproepend tot bredere steun voor de visie van de PvdD op dierenrechten en stedelijke vergroening.

Deze oproep tot verandering van Artis tot een stadspark weerspiegelt een groeiende beweging die streeft naar een harmonieuzere co-existentie tussen mens en natuur in stedelijke omgevingen, waarbij de waarde van groene ruimtes en dierenwelzijn centraal staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven