Vroeger was alles anders: Wat zie jij op deze oude foto?

vroeger 1jpg

Men zegt vaak dat vroeger alles anders was. Of dit werkelijk het geval was, blijft een subjectieve kwestie. Niettemin zijn de jaren negentig niet te vergelijken met het heden.

Sinds die tijd heeft er veel verandering plaatsgevonden. Er zijn vast allerlei dingen of gebruiken die nu niet meer bestaan of in de vergetelheid zijn geraakt die je je nog herinnert.

Daarom is het interessant om terug te kijken met een afbeelding van vroeger. Deze foto, genomen in een café, illustreert duidelijk hoeveel er in de loop der jaren is veranderd.

Op de afbeelding zie je een zacht verlichte ruimte vol vrolijke mensen die dicht bij elkaar zitten, enkelen met een sigaret in de hand en anderen met een glas bier.

Achteraan staat een jukebox waar een man in een leren jack een plaat uitkiest om af te spelen. Bij een andere tafel zit een groep vrienden te kaarten en met elkaar te praten.

Wat spreekt deze foto over de ambiance en de tijdgeest van een Nederlands café in de jaren negentig? Het illustreert.

Er heerst een sfeer van gezelligheid die bijna nostalgisch aanvoelt.

In vrijwel elk café hing een mix van bier- en sigarettenrook, omdat roken destijds overal was toegestaan. De drankjes waren zeer betaalbaar; voor een paar gulden kon je al een biertje of een mixdrankje bestellen.

De inrichting van de cafés was doorgaans eenvoudig, maar tegelijkertijd sfeervol. De cafés waren altijd drukbezocht. Mensen speelden kaartspellen, biljartten of zaten uitgebreid met elkaar te praten.

In een tijd waarin mobiele telefoons nog niet bestonden, waren cafés dé ontmoetingsplek waar vriendschappen ontstonden en verhalen werden gedeeld.

Deze afbeelding herinnert ons eraan hoe anders het sociale leven toen was en wekt een gevoel van nostalgie op naar een tijd waarin eenvoud en gezelligheid voorop stonden.

1. Dit zou de jeugd van tegenwoordig eens moeten zien!
2. Vroeger was alles anders en beter..?
3. Voor de jeugd een onbekend verleden
4. Tijden veranderen…
5. Dit laat zien dat er heel veel veranderd is.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven