Deskundigen waarschuwen: Kind alleen laten bij problemen is niet goed!

wegl 1jpg

Veel ouders streven ernaar om hun kinderen goed op te voeden en het beste voor hen te willen.

Echter, fouten maken is menselijk. Volgens deskundigen is het beter om een veelgebruikte zin die ouders vaak tegen hun kinderen zeggen te vermijden.

Stel je voor, je bent met je kind in de speeltuin, het zwembad, het park of ergens anders en besluit dat het tijd is om te vertrekken. “Het is tijd om te gaan,”

Echter, jouw kind negeert je en blijft rustig spelen. Herkenbaar? Misschien kunnen deze negen tips nuttig zijn als kinderen ‘verwende’ gedrag vertonen.

In zo’n situatie kan het voorkomen dat ouders ervoor kiezen weg te lopen. Je kind negeert je nog steeds, maar houdt af en toe in de gaten of je er nog bent.

Dan zeg je: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” , en begin je weg te lopen. Vaak is dit het moment waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aanrennen.

Er is een moment dat veel ouders zullen herkennen. Deskundigen benadrukken echter tegen HuffPost dat dit wel werkt, zij het op korte termijn, ouders wordt toch aangeraden deze aanpak niet te volgen.

Bij jongere kinderen werkt deze benadering vooral. Oudere kinderen of tieners weten waarschijnlijk dat hun ouders hen niet zullen verlaten.

Tovah Klein, een opvoeder, legt uit dat peuters en kleuters geen besef van tijd hebben. Ze zijn alleen maar gericht op het heden.

Ze begrijpen niet dat er een broer of zus opgehaald moet worden, dat er gekookt moet worden of dat het bijna bedtijd is. “De focus ligt op wat ze op dit moment doen.”

Volgens de opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat een peuter soms niet luistert of tegenwerkt.

“Onthoud dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Onafhankelijkheid en het verleggen van grenzen maken deel uit van hun ontwikkeling en zijn eigenlijk tekenen van een gezonde ontwikkeling.”

Klein legt uit dat hoewel weglopen verleidelijk kan zijn, de experts het afraden. Een quote van Klein verklaart: “De strategie werkt omdat het eng voor ze is.”

Een ander punt dat de experts maken is dat kinderen achter hun ouder aanrennen omdat ze niet achtergelaten willen worden, vooral niet op een jonge leeftijd zoals deze. In een quote zeggen ze: ”Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden.”

Als je de suggestie wekt dat je vertrekt zonder jouw kind, kan dit de boodschap overbrengen dat je bereid bent om het kind in de steek te laten als het zich niet gedraagt.

Margolin en Gallant benadrukken dat het toepassen van deze aanpak op termijn negatieve gevolgen kan hebben, omdat een sterke basis tussen ouder en kind cruciaal is. Ze zeggen: “Een ouder moet er onvoorwaardelijk zijn voor een kind en zorgen.”

Klein waarschuwt dat door de wegloop-methode het vertrouwen beschadigd kan worden. Het is van essentieel belang voor kinderen om op te groeien terwijl ze vertrouwen hebben in de steun van hun ouders voor hun zelfverzekerdheid en veerkracht.

De boodschap wordt benadrukt dat zelfs in moeilijke tijden, een kind moet weten dat liefde en veiligheid onvoorwaardelijk zijn. Een quote luidt: “Als we dreigen te vertrekken, leren we ze dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn.”

Volgens Gallant en Margolin kan dit leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid als manieren om liefde veilig te stellen.

Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Heb hier nooit bij stil gestaan.
2. Voor heel veel ouders is deze methode geen onbekende methode
3. Nooit bij stil gestaan dat dit de gevolgen kunnen zijn.
4. Dit is zeker wel iets om over na te denken!
5. Heb deze methode vaak toegepast, als ik dit eerder had geweten…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven