Hoge kosten voor mensen met parkeervergunning

par 1jpg

Onderzoek toont aan dat parkeren in veel Nederlandse gemeenten steeds duurder wordt, vooral voor bewoners die een parkeervergunning nodig hebben in de buurt van hun huis.


Uit recent onderzoek van het ANP, dat de kosten van parkeervergunningen in diverse gemeenten heeft geanalyseerd, blijkt dat de tarieven sinds 2021 zijn gestegen in zes van de tien steden met parkeervergunningen.


Van de 342 onderzochte gemeenten vereisen momenteel 147 minstens één zone met een parkeervergunning, waarbij de prijsstijgingen variëren.


Bijvoorbeeld, in Heerenveen is de prijs voor een parkeervergunning aanzienlijk gestegen. Bewoners in het centrum van deze Friese stad zagen de kosten stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, meer dan een verdubbeling.


De gemeente verdedigt deze verhoging door te verklaren dat er in voorgaande jaren geen prijswijzigingen waren doorgevoerd en dat dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


In verschillende gemeenten in Nederland zijn de prijzen voor parkeervergunningen aanzienlijk gestegen. Nijkerk spant de kroon met bijna 72% stijging, gevolgd door Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.


De duurste parkeervergunning in Nederland is te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, wat een stijging van 11% betekent ten opzichte van €568 in 2021.


Utrecht volgt op de voet met €615, en in Groningen en Den Bosch betalen centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 voor hun parkeervergunning.


In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven