Hoe de risico’s van de Fatbike minder aantrekkelijk te maken

WhatsApp Image 2024 05 23 at 141055jpg

Steeds vaker zie je jongeren op fatbikes voorbij zoeven, elektrische fietsen met dikke banden die erg populair zijn maar ook risico’s met zich meebrengen. Als ouder, wat kun je doen wanneer je kind interesse toont in zo’n fatbike?

Nog niet zo lang geleden waren fatbikes vrij onbekend, maar tegenwoordig zijn ze overal te vinden en hebben ze een opmerkelijke groei doorgemaakt in de fietsindustrie.

Van oorsprong bedoeld voor avontuurlijke rijders, is de fatbike nu een trendy mode-accessoire geworden, zelfs in stedelijke gebieden waar ze soms voor overlast kunnen zorgen vanwege hun snelheid en brede banden.

Het aantal verkeersdoden onder fietsers is vorig jaar opmerkelijk gestegen, deels door de toename van e-bikes.

Oorspronkelijk niet bedoeld voor stadsgebruik, zijn deze snelle fietsen afkomstig uit Alaska en de poolgebieden, waar stevige fietsen nodig waren voor ijzige ondergronden en handig waren in woestijngebieden.

In de vroege jaren 2000 begonnen e-bikes terrein te winnen, met fietsfabrikanten die robuuste frames en brede banden ontwikkelden. De toevoeging van elektrische ondersteuning maakte deze fietsen nog flexibeler.

Tegenwoordig worden fatbikes niet alleen gebruikt door avonturiers, maar ook door jongeren in stedelijke gebieden.

Ze hebben aantrekkingskracht op jongeren vanwege hun ruige uitstraling, maar de populariteit brengt ook hinder en veiligheidskwesties met zich mee.

“De toenemende populariteit van de fatbike is volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen geen positieve ontwikkeling,” vertelde hij aan Metro.

Volgens Tertoolen hebben veel mensen de overstap gemaakt van de bromfiets naar de fatbike, wat risicovol gedrag met zich meebrengt.

Elektrische fietsen in het algemeen en vooral fatbikes leiden hieronder; jongeren hoeven amper te trappen en kunnen zelfs met een gashendel rijden.

Tertoolen maakt zich zorgen over het gedrag dat dit met zich meebrengt, en de gevolgen ervan. Hij merkt op dat er roekeloos wordt gereden en dat fietsers op een stoere manier bochten nemen, wat voor gevaarlijke situaties zorgt.

De aanwezigheid van groepen jongeren met fatbikes op pleinen zorgt eveneens voor overlast. Tertoolen verklaart deze populariteit onder jongeren door de ruige uitstraling van de fietsen.

Volgens hem speelt hierbij vooral het imago een rol, waarbij goed uitgevoerde marketing ervoor heeft gezorgd dat men gezien wil worden met een van deze snelle, stoere fietsen.

Ook wordt benadrukt dat de helmplicht voor snorfietsen een rol speelt in deze kwestie, wat ervoor zorgt dat steeds meer mensen kiezen voor fatbikes. Eén van de genomen maatregelen is het stoppen van de verkoop van opgevoerde fatbikes.

Recentelijk heeft Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een plan gepresenteerd om opgevoerde elektrische fietsen, waaronder fatbikes, aan te pakken. Een belangrijk onderdeel van dit plan is het verbod op de verkoop van opvoersetjes.

Volgens Tertoolen zijn deze maatregelen echter niet afdoende om de problemen en de veiligheid op de weg te verbeteren. Hij dringt aan op striktere maatregelen, waaronder een verplichte helmregeling.

“Met een helmplicht wordt het probleem direct opgelost. Hierdoor zal de aantrekkelijkheid van de fatbike afnemen,” vermoedt hij. “Vooral jongeren hebben moeite met het idee om een helm te dragen.”

Tertoolen oppert om de fatbike te classificeren als snorfiets, waardoor automatisch een helmplicht van kracht zou worden, vergelijkbaar met andere gemotoriseerde voertuigen.


According to the expert, other measures, like an age limit, are not preferred. He said, “Age is often difficult to determine, and enforcement requires police intervention.” He believes that parents bear the main responsibility.


“The government can establish rules to make it less appealing, but parents are primarily responsible.” Bike shop owners and manufacturers are more focused on profits and take less responsibility.


Therefore, the key lies with parents and upbringing. What to do if your child wants a fatbike? “Many parents can’t resist the temptation to give one to their child. Peer pressure plays a role in this.”


Tertoolen emphasizes the importance of physical activity for young people and the risks to traffic safety.


“School children should go back to using regular bikes. I would recommend parents to give their child a regular bike.”


“Het huidige gebruik van fatbikes is slecht voor de gezondheid en het milieu. Je hoeft minder te trappen en e-bikes hangen het grootste deel van de dag aan de lader,” verklaart Tertoolen.


1. Dit kan er gedaan worden om de overlast tegen te gaan!
2. Zodra dit ingezet wordt is het klaar met de fatbike!
3. Deze regels zo snel mogelijk invoeren!
4. Ik ben het hier helemaal mee eens!
5. Niets meer aan toe te voegen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven