Nieuw onderzoek: Experts leggen uit waarom slapen op je rechterzij niet goed is!

rz 1jpg

Er is recent onderzoek gedaan naar de impact van de slaappositie voor zijslapers op de gezondheid.

Op de lange termijn kan het slapen op de rechterzij aanzienlijke gezondheidsklachten veroorzaken.

Daarom wordt ten zeerste aangeraden om op je linkerzij te slapen. Laten we de voordelen van deze slaaphouding eens bekijken:

Als je op je linkerzij slaapt, bevordert dit de bloedsomloop in je lichaam vanwege de positie van de aorta van het hart naar de buik toe.

In tegenstelling tot slapen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, stroomt het in deze houding gemakkelijker naar beneden.

Als je kort voor het slapengaan hebt gegeten, is het gunstig om op je linkerzij te liggen, omdat dit de spijsvertering bevordert doordat de maag op een natuurlijke manier ligt.

Deze positie stimuleert de afscheiding van enzymen uit de alvleesklier, wat leidt tot een betere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

Naast het effect op de spijsvertering kan de lichaamshouding ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur doordat de maag beter in staat is de zuurgraad te reguleren.

Omdat de milt links in het lichaam zit, wordt het bloed beter gefilterd en werkt het lymfesysteem optimaal wanneer je op je linkerzij slaapt, waardoor vloeistoffen gemakkelijker naar de milt worden geleid.

Met al deze voordelen is het zeker de moeite waard om eens op je linkerzij te liggen! Zorg er als zijslaper wel voor dat je een neksteunkussen gebruikt, want een hoofdkussen zonder neksteun kan nekklachten veroorzaken.

Als je gewend bent om op je rechterzij te liggen, kan het lastig zijn om van houding te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te slapen met een kussen in je rug om te voorkomen dat je tijdens je slaap terugrolt naar rechts.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven